Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ciolacu: Astăzi, în coaliţie, vom ieşi cu o decizie că nu se vor mări salariile pentru demnitari

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 8 iunie 2022

Marcel Ciolacu, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, a declarat miercuri, 8 iunie, că astăzi se va decide într-o ședință a coaliţiei că salariile pentru demnitari nu vor fi majorate. Decizia vine după ce o lege în acest sens a fost adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaților, for decizional, urmând să fie trimisă spre promulgare președintelui Klaus Iohannis.

Șeful social-democraților a explicat că se va da o ordonanță de urgență pentru prorogarea termenului de aplicare privind majorarea salariilor demnitarilor.

„Azi vom ieși cu o decizie că nu se vor mări salariile pentru demnitari. Dacă va fi promulgată Legea, se va da OUG de prorogare”, a declarat Ciolacu miercuri.

Despre modificarea făcută în Camera Deputaţilor, prin includerea şi a salariilor demnitarilor în această majorare salarială, Ciolacu a epxlicat că, în caz contrar, legea ar fi fost neconstituţională şi ar fi fost respinsă la CCR, fiindcă se intervenea pe anexa 9.

„Nu mai putea fi pusă în aplicare legea 153, cu acea pătrime pentru toată lumea. A fost o decizie pur tehnică, am vrut să ştiu şi eu de ce s-a făcut acea erată şi am înţeles-o. Vă repet, astăzi, în coaliţie, vom ieşi cu o decizie că nu se vor mări salariile pentru demnitari, în cazul în care legea va fi promulgată. se va da ordonanţă de prorogare a acestui termen”, a subliniat liderul PSD.

Ciolacu a mai adăugat că „noi, demnitarii, trebuie să strângem cureaua și să participăm la acest efort comun, restul sunt legi pe care trebuie să le respectăm, fiindcă se trece printr-o situație dificilă”.

Amintim că USR a anunțat deja, marți seara, că va ataca la Curtea Constituțională acest proiect legislativ.

„În mod mișelește, coaliția PSD-PNL-UDMR majorează indemnizațiile tuturor demnitarilor, în loc să reducă de urgență cheltuielile statului. Este vorba de majorări pentru președintele României, membrii Parlamentului, membrii Guvernului, Avocatul Poporului, prefecți și subprefecți etc. La un simplu calcul, rezultă că creșterile se situează între 880 de lei brut lunar în cazul subprefecților și 1.410 lei brut lunar în cazul președintelui României.

Prin nota de corectare a erorii materiale pentru un proiect de lege (Plx 21/2022) adoptat săptămâna trecută în plenul Camerei Deputaților, citită astăzi (marți – n.red.) în plenul aceleiași camere, se includ, de fapt, printre cei care beneficiază de creșterea indemnizațiilor atât președintele României, membrii Parlamentului, cât și cei care ocupă funcții de demnitate publică numită (membrii Guvernului, Avocatul Poporului, prefecții etc)”, a anunțat formațiunea condusă de Cătălin Drulă.

„Ziua ca hoții, în speranța că nu ar fi observat nimeni. Printr-o notă de corectare a unei presupuse erori materiale se aduc modificări cu impact bugetar substanțial, mai ales în contextul creșterii numărului de secretari de stat, care nu au fost cunoscute publicului larg anterior”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptat în 31 mai de Camera Deputaților cu 206 voturi pentru, 52 de voturi împotrivă și 8 abțineri.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW