Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


UNICEF: Războiul din Ucraina are consecințe devastatoare pentru copii. Mai mult decât orice, au nevoie de pace

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 1 iunie 2022

Invazia rusă în Ucraina are consecințe devastatoare pentru copii, la o amploare și o viteză nemaiîntâlnite de la al Doilea Război Mondial, a anunțat UNICEF pe 1 iunie, de Ziua Internațională a Copilului. 5,2 de milioane de copii sunt victime directe sau indirecte ale războiului declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie. 

„În loc să sărbătorim această zi, ne apropiem cu gravitate de 3 iunie – cea de-a 100-a zi a unui război care a devastat viețile a milioane de copii. Fără o încetare urgentă a focului și o negociere a păcii, copiii vor continua să sufere – iar consecințele războiului vor avea impact asupra copiilor vulnerabili din întreaga lume”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell, potrivit unui comunicat transmis de organizația internațională.

3 milioane de copii din Ucraina și peste 2,2 de milioane de copii din țările care găzduiesc refugiați au nevoie de asistență umanitară, susține UNICEF.

Organizația arată că, în medie, mai mult de 2 copii sunt uciși și mai mult de 4 sunt răniți în fiecare zi în Ucraina, în special în atacurile cu arme explozive din zonele populate.

Cel puțin 256 de unități sanitare și una din șase „Școli sigure” susținute de UNICEF în Estul țării au fost deteriorate sau distruse. Sute de alte școli din Ucraina au fost avariate.

Criză acută a protecției copilului

UNICEF mai avertizează că războiul din Ucraina a provocat o criză acută a protecției copilului.

Copiii care fug de violență sunt expuși unui risc semnificativ de separare de familie, de violență, abuz, exploatare sexuală și trafic. Majoritatea au fost expuși la evenimente profund traumatizante.

Acești copii au nevoie urgent de siguranță, stabilitate, servicii de protecție a copilului și sprijin psihosocial – în special cei care sunt neînsoțiți sau au fost separați de familiile lor. Mai mult decât orice, au nevoie de pace”, se mai arată în comunicatul UNICEF.

UNICEF cere încetarea imediată a focului în Ucraina și protecția copiilor de suferințe, prin încetarea utilizării armelor explozive în zone populate și atacuri asupra infrastructurii civile.

Sprijinul acordat de UNICEF

UNICEF susține că, alături de parteneri, a distribuit materiale medicale și pentru sănătate esențiale pentru aproape 2,1 milioane de oameni în zonele afectate de război. Au asigurat acces la sprijin psihosocial pentru peste 610.000 de copii și îngrijitori și au oferit materiale educaționale pentru aproape 290.000 de copii.

Organizația internațională susține că, în țările ce găzduiesc refugiați, sprijină copiii cei mai vulnerabili.

Aceasta include instruire pentru combaterea traficului de persoane pentru polițiștii de frontieră; extinderea oportunităților de învățare și integrarea copiilor refugiați în școli; procurarea de vaccinuri și materiale medicale; și stabilirea de centre de joacă și de învățare care să ofere copiilor mici un sentiment de normalitate și răgaz atât de necesar”, notează organizația.

În România, UNICEF, alături de Guvern, autorități, ONG-uri, UNHCR și alte agenții ONU, au înființat așa-numitele Blue Dot, locații unde oferă sprijin și continuitate de servicii copiilor și femeilor, în special în cazul minorilor neînsoțiți, copiilor cu dizabilități și copiilor din centre rezidențiale.

Peste 39.500 de femei și copii refugiați au primit, până în prezent, servicii în aceste „puncte albastre”. UNICEF sprijină, de asemenea, continuarea educației copiilor refugiați ucraineni prin școlile comunitare ucrainene și susține accesul refugiaților la școlile românești”, potrivit sursei citate.

Organizația a lansat și un apel la strângere de fonduri, în valoare de 624,2 milioane de dolari, pentru a sprijini răspunsul umanitar în interiorul Ucrainei și un alt apel de 324,7 milioane de dolari pentru răspunsul în țările care găzduiesc refugiați.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW