Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


BREAKING Proiect al Ministerului Justiției pentru „fugari”: Sustragerea de pedeapsa la închisoare, asimilată infracțiunii de evadare

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 31 mai 2022

Ministerul Justiției a publicat marți, 31 mai, în dezbatere publică un proiect de lege prin care sustragerea de pedeapsa la închisoare ar urma să fie asimilată infracțiunii de evadare, pedepsită de la 6 luni la 3 ani de închisoare, dacă persoana condamnată definitiv nu se predă în termen de șapte zile. 

În ultimii ani tot mai mulți cetățeni români cu probleme penale au luat calea pribegiei pentru a se sustrage din fața justiției. Rând pe rând, diverși cetățeni condamnați definitiv la închisoare au reușit să se facă „scăpați”, încurajați fiind de o scăpările legislației din România, care în prezent nu pedepsește în vreun fel sustragerea de pedeapsă.

„Fugari” = evadați

Ca răspuns, în contextul în care doar în ultimele luni doi condamnați cu notorietate au părăsit țara – Elena Udrea și Sorin Oprescu – Ministerul Justiției propune un proiect de lege pentru a descuraja asemenea demersuri.

Proiectul de lege propune completarea art. 285 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, asimilând evadării și fapta persoanei condamnate definitiv la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsă de închisoare a nu se preda Poliției în termen de șapte zile de la data rămânerii definitive a respectivei hotărâri de condamnare.

Conform propunerii, cei care s-au sustras pedepsei de închisoare înainte de intrarea în vigoare, de exemplu Elena Udrea, vor avea la dispoziție un termen de șapte zile în care se pot preda Poliției, fără a intra sub incidența noii legi.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW