Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Sondaj CURS | PNL și PSD stagnează în intențiile de vot, partidele Opoziţiei sunt în scădere

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 30 mai 2022

Majoritatea românilor cred că în România lucrurile merg mai degrabă într-o direcție greșită, decât într-o direcție bună, aproape toți românii fiind îngrijorați de creșterea prețurilor din ultima perioadă, relevă un sondaj de opinie realizat la nivel național de CURS, în luna mai. De altfel, chestionați care sunt principalele două probleme ale țării, cei mai mulți cetățeni au răspuns prețurile și inflația. 

Astfel, 73% dintre respondenți au opinat că în România lucrurile merg mai degrabă într-o direcție greșită, în timp ce doar 14% au spus că țara se îndreaptă într-o direcție bună.

Chestionați care sunt principalele două probleme ale României, de care conducerea țării ar trebui să se ocupe de urgență, 38% dintre respondenți au indicat prețurile, inflația, utilitățile și prețul energiei, iar pe locul doi se situează războiul, armata și siguranța națională, răspuns ales  de 26% dintre cetățeni.

De asemenea, 24% dintre românii participanți la sondaj au indicat și economia/ criza economică, 22% nivelul de trai, pensiile și salariile, în timp ce sănătatea și pandemia au fost alese de 16% dintre respondenți.

Totodată, majoritatea românilor sunt îngrijorați de prețuri, care în ultima perioadă au crescut. 99% dintre respondenți au arătat că sunt foarte îngrijorați de creșterea prețurilor la alimente, 97% de creșterea prețurilor la electricitate, iar 93% de creșterea prețurilor la gaze.

Războiul din Ucraina ocupă locul 4 în topul grijilor românilor, opțiunea fiind aleasă de 87% dintre respondenți, iar posibilitatea ca războiul să se extindă și în țara noastră a fost indicată de 82% dintre cei chestionați.

PNL și PSD stagnează în intențiile de vot

În ce privește partidele, în intențiile de vot, cel mai bine stau social-democrații, urmați de PNL, AUR și USR. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 35% dintre respondenți ar vota cu PSD, potrivit sondajului CURS. Formațiunea condusă de Marcel Ciolacu stagnează, astfel, comparativ cu sondajul CURS din perioada martie-aprilie.

Același este cazul și pentru liberali, care au o intenție de vot de 23%, același procent ca în sondajul anterior menționat.

În schimb, AUR a scăzut la 10% intenție de vot, de la 12%, iar USR pierde, de asemenea, 2 procente – acum are o intenție de vot de 9%, iar luna trecută 11%. PMP, condus de Eugen Tomac, ar trece pragul electoral, fiind ales de 6% dintre cetățeni, astfel că ar intra în Parlament.

A treia formațiune din coaliția de guvernare, UDMR, se menţine la 5%. Alianţa pentru Patrie (APP), asociată cu Liviu Dragnea, fost lider al PSD, a înregistrat o intenție de vot de 2%.

Sondajul de opinie a fost realizat pe un eșantion de 1067 de respondenți, votanți în vârstă de peste 18 ani și peste. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion este de +/-3%, la un nivel de încredere de 95%.

Acesta a fost realizat în perioada 19 – 26 mai 2022.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] There you can find 11662 more Info on that Topic: mainnews.ro/sondaj-curs-pnl-si-psd-stagneaza-in-intentiile-de-vot-partidele-opozitiei-sunt-in-scadere/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW