Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Iulian Fota, un nou atac dur la adresa CSM, după excluderea lui Cristi Danileț: Se încearcă „denazificarea” justiției 

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 27 mai 2022

Iulian Fota, secretar de stat pentru afaceri strategice în Ministerul Afacerilor Externe, a lansat vineri, 27 mai, noi critici virulente la adresa Consiliului Superior al Magistraturi, ca urmare a deciziei de excludere din magistratură a judecătorului Cristi Danileț, colegul său din ONG-ul „ICDE”. 

Oficialul a acuzat o tentativă de intimidare a vocilor pro-occidentale din România.

„Este atât de simplu, atât de simplu. Și în Romania trebuie „denazificată” justiția, pentru că este cel mai eficient instrument viitor de distrugere sau măcar de intimidare a elitei pro-occidentale. Dacă nu cumva singurul. La fel că în anii 40, când, începând cu 1945, sovieticii au instrumentat tot felul de procese pentru a băga în închisoare elita burgheza, de orientare occidentala. Mințind și mistificând realitatea.  Cazul Danileț este doar un test, un prim experiment. Daca minciunile CSM trec drept argumente juridice, nici un exponent al elitei pro-occidentale nu mai este în siguranță. Ne vor lua pe toți. Lucru pe care eu l-am mai spus. Dacă istoria se întoarce și pe cei că mine sau Danileț ne paste „denazificarea”. Mai ales într-o tara că asta, cu atâtea cozi de topor și idioți utili. Pe frontiera, când vremurile se schimba, ca să supraviețuiești, îi vinzi pe ai tai. Și daca trebuie, îi și chinui sau omori. Cum a făcut ani de zile Vișinescu, un roman de-al nostru. Romania nu este numai frontiera Occidentului, este și a Orientului!”, a scris Iulian Fota, pe pagina personală de Facebook.

Un comunicat „ICDE”, motiv de excluderea lui Danileț

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis miercuri, 25 mai, excludere fostului membru CSM Cristi Danileț din magistratură, în urma unei acțiuni disciplinare formulate de Inspecția Judiciară, pentru presupusa implicare a acestuia în politică. Decizia poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte în termen de 15 zile de la comunicare.

Concret, judecătorii CSM l-au exclus pe Danileț pentru, conform minutei de ședință, două abateri disciplinare:

 încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii;

– desfășurarea de activități publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Danileț se apără

Într-o reacție publicată la scurt timp după decizia CSM, Cristi Danileț recunoaște că face parte din două ONG-uri, ICDR și VEDEM Just, care au criticat activitatea partidelor aflate la guvernare, însă subliniază că nu a votat în favoarea emiterii comunicatelor, invocate de Inspecția Judiciară în acțiunea disciplinară.

„Sunt membru în două ONG-uri care au dat comunicate prin care criticau activitatea partidelor de guvernământ, deși m-am abținut de la vot in cazul emiterii acelor comunicate, nu le-am semnat, nu le-am difuzat si cu toate că am arătat ca nu CSM e competent să stabilească ce este o formațiune politiă, ci legea, care pune în această categorie doar ‘partidele politice’, ‘aliantele electorale’, ‘aliantele politice’ si ‘ONG-urile care reprezinta minorități și candideaza la alegeri’”, ceea ce nu este cazul in speță”, a explicat Danileț.

Suspendat din magistratură

În prezent suspendat, Cristi Danileț a fost sancționat de Secția pentru judecători a CSM cu excluderea din magistratură, la jumătatea lunii decembrie 2021, în urma unor postări pe care judecătorul le-a făcut pe rețelele sociale. El s-a filmat în timp ce executa mișcări de karate sau când tunde un gard verde. Unele imagini au apărut pe Tik Tok.

Hotărârea adoptată de CSM a adus un val de critici la adresa instituției, în special din zona politică. Și președintele Klaus Iohannis a spus că i se pare „o decizie stranie”.

La scurt timp de la adoptarea deciziei, Comisia Europeană a transmis că urmărește cu îngrijorare ultimele evoluții legate de măsurile disciplinare luate împotriva judecătorilor români.

Magistratul a cerut ca decizia CSM să fie suspendată până când se va judeca procesul excluderii, dar Curtea de Apel Alba Iulia i-a respins solicitarea.

Sursa foto: Facebook / Iulian Fota

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Information on that Topic: mainnews.ro/iulian-fota-un-nou-atac-dur-la-adresa-csm-dupa-excluderea-lui-cristi-danilet-se-incearca-denazificarea-justitiei/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW