Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Bilanțul celor 6 luni de guvernare PNL-PSD-UDMR / Criticile opoziției

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 26 mai 2022

Joi, 26 mai, se împlinesc 6 luni de când coaliția PSD-PNL-UDMR a preluat guvernarea, condusă de premierul Nicolae Ciucă, ocazie folosită de liderii partidelor să își prezinte realizările. Liberalii s-au axat pe ideea că România are cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, au prezentat sumele alocate investițiilor prin Programul Anghel Saligny și Planul Național de Redresare și Reziliență și susțin că au gestionat eficient efectele pandemiei de COVID-19, în timp ce social-democrații se laudă cu pachetele sociale adoptate, plafonarea prețurilor la energie și gaze și sprijinul financiar acordat fermierilor și firmelor.

La polul opus, opoziția a acuzat cele două partide aflate la guvernare că sunt responsabile, printre altele, de creșterea prețurilor, lipsa investițiilor, creșteri ale cheltuielilor statului sau creșterea ratelor la bănci. „Ne îndreptăm cu toată viteza înainte către o catastrofă”, a spus liderul USR, Cătălin Drulă. 

Președintele PNL și prim-ministrul Nicolae Ciucă a fost prezent la Liga Aleșilor Locali liberali, de unde a transmis că a demarat „acțiuni concrete pentru realizarea tuturor obiectivelor din Programul de Guvernare”.

Astăzi, după 6 luni de guvernare, avem cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană și peste 90 de miliarde de euro la dispoziție pentru dezvoltarea și modernizarea României. România este o țară sigură, cu cele mai puternice garanții de securitate, care se dovedesc a fii cu atât mai importante cu cât la granița noastră invazia militară rusă a generat un război devastator”, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul a menționat Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” și a precizat că 2.064 de cereri de finanțare pentru proiecte ce propun extinderea rețelelor de apă și canal în mediul rural se află în curs de analiză.

Nicolae Ciucă s-a referit și la Planul Național de Redresare și Reziliență, amintind că Guvernul urmează să înainteze Comisiei Europene prima cerere de finanțare, în valoare de 3 miliarde de euro.

PNRR reprezintă resursa esențială pentru dezvoltarea țării. Guvernul a crescut ritmul de absorbție a fondurilor europene cu 7% față de acum 6 luni, iar estimările de plată comunicate Comisiei Europene acoperă deja necesarul de declarații de cheltuieli pentru anul 2022”, a precizat președintele PNL.

În plus, prim-ministrul susține că, în primele șase luni de guvernare, s-a „reușit gestionarea eficientă a efectelor pandemiei de COVID-19”, lucru amintit și de PSD, și că au fost consolidate resursele sistemului sanitar. Totodată, a anunțat că a pregătit „implementarea unor investiții semnificative în sistemul medical”.

Partidul Social Democrat, prin vocea președintelui Marcel Ciolacu, a amintit de pachetul social adoptat de Guvern, prin care au fost majorate pensii și salarii și a reamintit că de la 1 iulie persoanele cu pensia sub 2.000 de lei lunar vor primi un ajutor de 700 de lei.

Totodată, social-democrații se laudă cu plafonarea prețurilor la energie și gaze, programele de sprijin financiar pentru companiile românești și fermierii români, amânarea ratelor la bănci pentru 9 luni și deblocarea și adoptarea Legii Offshore.

Majorarea salariului minim brut în agricultură și industria alimentară la 3000 lei, creșterea voluntară a salariului minim general cu 200 lei scutiți de taxe, acordarea unui sfert din diferența de salariu cuvenită angajaților din sistemul public, conform Legii salarizării unitare”, este o altă măsură prezentată de PSD.

Criticile opoziției

Cătălin Drulă, președintele USR, a prezentat, joi, „contra-bilanțul” guvernării. Acesta a acuzat PSD și PNL că sunt responsabile de inflația record, creșterea necontrolată a prețurilor, „îndatorarea criminală a țării”, rate mai mari, creșteri ale cheltuielilor statului, „îngrășarea clientelei de partid” și „sărăcirea românilor”.

Ne îndreptăm cu toată viteza înainte către o catastrofă. Avem o coaliție a falimentului la butoane, iar rezultatele le văd în fiecare zi românii în indicatori simpli”, a declarat Cătălin Drulă.

Liderul USR susține, citând date ale Ministerului de Finanțe, că investițiile generale au scăzut față de anul trecut cu 7%, în timp ce în domeniul infrastructurii au scăzut cu 11%.

Este foarte grav și nu vreau să sperii oamenii, este departe de mine gândul de a induce panica, dar este foarte important să tragem un semnal de alarma acum, cât se mai poate. Acum încă se pot lua măsuri, se pot lua măsuri înainte ca, peste un an sau doi, să ajungem în scenariul grec de acum 10 ani”, a adăugat liderul USR.

Reprezentanții AUR au profitat la rândul lor de împlinirea celor 6 luni de guvernare pentru a-și promova ideile și a acuza direct Partidul Social Democrat că „a falimentat România”.

Printre lucrurile criticate de AUR se numără adoptarea Legii Offshore, lipsa unor măsuri preventive pentru viitoarele pandemii, neprivatizarea Portului Constanța, lipsa investițiilor în infrastructura feroviară și creșterea prețurilor la alimente.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW