Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


România va încerca să convingă Turcia să accepte candidaturile Suediei și Finlandei la NATO

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 26 mai 2022

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a avut joi, 26 mai, convorbiri telefonice cu Ann Linde, omologul suedez, și Pekka Haavisto, omologul finlandez, pe tema procesului de aderare al celor două state nordice la NATO, a informat Ministerul de Externe. Șeful diplomației române le-a promis celor doi diplomați nordici că va încerca să convingă oficialii turci să accepte candidaturile Suediei și Finlandei la NATO.

România va acționa pentru menținerea solidarității și unității aliate cu privire la decizia de extindere, în vederea depășirii divergențelor actuale privind candidaturile celor două state la NATO”, le-a transmis ministrul de Externe român celor doi omologi din Suedia și Finlanda.

Subiectul va fi ridicat de Bogdan Aurescu în cadrul reuniunii Trilaterale pe teme de securitate România-Polonia-Turcia, ce va avea loc vineri, la Istanbul.

CITEȘTE ȘI: Aurescu participă la Trilaterala miniștrilor de externe din România, Polonia și Turcia

Ministrul român de Externe le-a mai transmis șefilor diplomațiilor din Finlanda și Suedia că România este convinsă că cele două state vor contribui la întărirea securității NATO, printr-o postură de descurajare și de apărare mai eficientă, inclusiv pe Flancul Estic.

Totodată, România sprijină un proces de aderare rapidă a celor două țări nordice la NATO, menționând că Alianța are un rol determinant în asigurarea păcii și securității spațiului euroatlantic, mai ales în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Miniștrii de externe ai Suediei și Finlandei au informat despre stadiul și perspectivele demersurilor efectuate pentru facilitarea procesului de aderare și au mulțumit ministrului Bogdan Aurescu pentru sprijinul acordat de România în acest proces, inclusiv în favoarea întrunirii consensului aliat și realizării unui proces de aderare rapid”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul de Externe.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW