Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Sindicaliștii de la metrou cer majorarea salariilor, amenințând cu greva generală

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 24 mai 2022

Aproximativ 200 de membri ai sindicatului „Unitatea”, condus de Ion Rădoi, au pichetat marţi, 24 mai, sediul Ministerului Transporturilor, cerând majorări salariale cel puţin egale cu rata inflaţiei din ultimii doi ani, ameninţând că, în caz contrar, vor recurge la toate formele de protest, inclusiv la greva generală, anunță Agerpres.

„Am demarat negocierile pentru încheierea contractului colectiv de muncă. Actualul expiră la 1 iunie. Am făcut propuneri. Am senzaţia că nu se mai doreşte un dialog social la nivel de Metrorex, dar noi nu vom renunţa la drepturile salariale câştigate cu atâta muncă şi vom lupta în continuare. Dacă nu ne vom înţelege, vom trece la următoarele forme de protest. Astăzi pichetăm, apoi mitingurile, greva de avertisment şi greva generală. Noi nu dorim acest lucru, dar la momentul acesta, din păcate, Consiliul de Administraţie a mandatat conducerea executivă să negocieze, dar aceştia spun că nu au puterea să negocieze”, a declarat Marian Artimon, secretarul general al Unitatea Sindicatul Liber din Metrou (USLM).

El a spus că angajaţii doresc cel puţin majorarea salariilor cu rata inflaţiei din anul 2020 până acum.

„În general, metroul bucureştean este subfinanţat. Preţul energiei a crescut cu 430% şi ne sunt ameninţate locurile de muncă, pentru că administraţia doreşte să taie costurile prin reducerea de personal”, a adăugat Artimon.

Anul trecut sindicaliștii au intrat în conflict cu ministrul transporturilor de la acea vreme, Cătălin Drulă, și cu conducerea Metrorex. Totul a pornit de la spațiile comerciale, administrate ilegal de sindicat, iar pentru o zi oamenii lui Ion Rădoi au paralizat traficul de subteran în Capitală.

Coaliția dintre PNL și USR s-a rupt iar Ștefan Paraschiv, omul care a pus ranga, la propriu, pe chioșcurile construite ilegal, a fost înlocuit din funcția de director general al Metrorex. La conducerea companiei a revenit Mariana Miclăuș, considerată o apropiată a lui Ion Rădoi. Cu Miclăuș, dar și cu Consiliul de Administrație urmează să negocieze Sindicatul „Unitatea” noul contract colectiv de muncă.

Pierderile Metrorex au crescut

Pe 25 martie, Guvernul a aprobat bugetul Metrorex pe anul 2022. Acesta prevede subvenții de la bugetul de stat de 736 milioane lei și pierderi 418 milioane lei.

Pe de altă parte, Metrorex a prevăzut pierderi de 418,3 milioane lei în anul 2022, cu 47,54 mai mari decât în anul precedent, pe fondul creșterii prețurilor la energie.

Salariul mediu – Aproape 7.000 lei

Pentru plata salariilor celor 5.262 de angajați conducerea Metrorex a prevăzut 737,8 milioane lei. Cu alte cuvine, venitul mediu lunar brut în cadrul companiei este de 11.684 lei. Scăzând din această sumă contribuțiile și taxele la bugetul de stat, ce pot varia în funcție de deducerile fiscale ale fiecărei persoane, rezultă un venit mediu net de aproximativ 6.835 lei.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW