Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Șeful NATO este optimist că Finlanda și Suedia vor fi membre ale alianței

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 24 mai 2022

Secretarul general al NATO,  Jens Stoltenberg,  a declarat marți, 24 mai, că este încrezător că va reuși să răspundă preocupărilor Turciei cu privire la cererile Finlandei și Suediei de aderare la alianță. Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos, Stoltenberg a menționat că este optimist că NATO va primi cele două țări ca membri.

El i-a avertizat pe liderii din mediul de afaceri reuniți la forum să nu tranzacționeze securitatea pentru câștiguri economice pe termen scurt, deoarece războiul din Ucraina a evidențiat pericolele dependenței de „regimuri autoritare”.

Stoltenberg a citat dependența excesivă de Rusia pentru energie și de China pentru infrastructura tehnologică, cum ar fi rețeaua 5G.

„Libertatea este mai importantă decât comerțul liber”, a spus el.

Comentariile lui Stoltenberg vin în contextul în care premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat marți că Finlanda și Suedia vor participa la summitul NATO care va avea loc la Madrid în iunie.

„Vom primi două noi țări în NATO și cred că acest lucru este foarte important pentru stabilitatea Uniunii Europene și pentru viitorul NATO”, a declarat Sanchez în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri la Davos.

Madridul va găzdui summitul NATO între 28 și 30 iunie. Extinderea alianței militare, care are în prezent 30 de state membre, va fi un subiect cheie pe agenda discuțiilor.

Finlanda și Suedia au lăsat recent deoparte decenii de neutralitate și au solicitat aderarea la NATO, o evoluție dramatică în securitatea și geopolitica europeană, declanșată de invazia Rusiei în Ucraina.

Intrarea Finlandei și a Suediei ar fi cel mai semnificativ rezultat geopolitic al războiului din Ucraina, transformând tabloul strategic de securitate în nord-estul Europei și adăugând sute de kilometri de granițe directe ale NATO cu Rusia.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW