Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


TVR ia în calcul retragerea României de la Eurovision

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 20 mai 2022

Nemulțumită de decizia organizatorilor de eliminare a juriului din România din cauza unei presupuse fraude, conducerea TVR a transmis vineri, 20 mai, că ia în considerare retragerea țării de la edițiile viitoare şi acţionarea în instanţă a EBU.

„Din păcate, din cauză că EBU a decis să ne trimită abia după şapte zile informaţiile relevante, tot ce am putut face a fost să cerem explicaţii oficiale juriului din România, post-factum, asupra votului din cea de-a doua semifinală. Chiar şi în acest context, în care am fost deja judecaţi şi sancţionaţi, fără a ni se da posibilitatea de a ne apăra, TVR va colabora cu toate celelalte televiziuni sancţionate pentru a descoperi dacă neregulile semnalate au fost rezultatul unei tentative de fraudă. (…) În urma situaţiei create şi a prejudiciilor de imagine aduse televiziunii publice, reprezentanţii TVR iau în considerare retragerea României de la ediţiile viitoare ale Eurovision şi acţionarea în instanţă a organizatorilor evenimentului”, au transmis reprezentanții TVR.

Aproape 500.000 euro au fost alocați pentru participarea în 2020

Potrivit datelor publicate de ziarul Libertatea, în anul 2020, oficialii postului public erau pregătiți să cheltuie 491.400 euro pentru participarea la Eurovision, concurs care avea să fie anulat din cauza pandemiei. 191.000 de euro a costat spectacolul de la selecția națională, iar 120.400 de euro urmau să fie dați pe etapa internațională cu deplasări la Amsterdam, Londra sau Moscova, iar alți 180.000 de euro pe taxa de participare și circuitele pentru difuzarea show-ului.

Organizatorul Eurovision acuză o înțelegere între șase state

Organizatorul concursului Eurovision, European Broadcast Union (EBU), a venit cu explicații joi seară, 19 mai, în scandalul voturilor trucate de la ediția din anul 2022, în care este implicată și România.

România, San Marino, Polonia, Georgia, Muntenegru și Azerbaijan sunt țările ale căror jurii sunt acuzate că au încercat să manipuleze votul din cea de-a doua semifinală.

  • „4 din cele 6 jurii au plasat celelalte 5 țări în Top 5;
  • Unul dintre jurii a votat pentru plasarea celor 5 țări în Top 6;
  • Ultimul dintre cele 6 jurii a plasat patru dintre celelalte 4 țări în Top 4, iar pe al cincilea în Top 7;
  • 4 dintre cele șase au primit cel puțin un punctaj maxim de la celelalte”, sunt argumentele prezentate de EBU.

Modelul în cauză a fost catalogat neregulat de către Partenerul de Vot pan-European și a fost confirmat de către Monitorul de Vot Independent. 5 dintre cele 6 țări au fost plasate în afara Topului 7 de către juriile din alte 15 țări care au votat în acea semi-finală (incluzând trei dintre Marile Cinci: Germania, Spania și Marea Britanie)(…)Scala la care s-a procedat cu voturile neregulate este la un nivel fără precedent”, mai explică EBU.

EBU susține, astfel, că a procedat în limitele regulamentului în momentul în care a decis să le înlocuiască voturile celor 6 țări în cauză, atât pentru cea de-a doua semifinală, cât și pentru finală.

Comunicatul EBU poate fi accesat, în totalitate, aici.

CITEȘTE ȘI: Scandal la Eurovision: Prezentatoarea TVR a publicat filmarea cu momentul în care România nu a putut intra live în finală

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW