Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Bogdan Aurescu a discutat cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken despre sprijinirea Ucrainei prin exportul de grâne

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 15 mai 2022

Ministrul Afaceri Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat duminică, 15 mai, că a discutat cu secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, înaintea reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele NATO.

Cei doi oficiali au vorbit despre sprijinirea Ucrainei prin exportul de grâne, prin intermediul porturilor Galaţi şi Constanţa.

„Am avut o discuţie scurtă cu secretarul de stat american, Antony Blinken, înaintea reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele NATO despre eforturile şi planurile României de a susţine economia Ucrainei prin facilitarea exportului de grâne prin porturile din Galaţi şi Constanţa şi o coopare în această privinţă pentru a contrui la securitatea alimentară”, a scris Bogdan Aurescu, duminică, pe contul său de Twitter.

Oficialul român a publicat și o fotografie cu el și Blinken (foto articol).

Ucraina trebuie să mute 20 de milioane de tone de cereale în mai puțin de trei luni pentru a evita blocajele și a preveni o criză alimentară globală. Țara noastră, care și-a pus la dispoziție infrastructura rutieră, feroviară și portuară pentru a facilita exporturile ucrainene, se află acum într-o cursă contra cronometru pentru a livra cerealele din Ucraina pe pieţele mondiale.

Comisarul european pentru transport, Adina Vălean, a numit provocarea drept una „gigantică” și a declarat, joi, 12 mai, că Comisia Europeană va colabora cu guvernele UE pentru a pune în aplicare noi rute de transport eficiente pentru cerealele ucrainene.

Amploarea acestei provocări este evidentă în portul Constanţa, unde doar 1% din ţinta UE, adică aproximativ 240.000 de tone de cereale din Ucraina au reuşit să treacă până acum, a declarat directorul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa, Florin Goidea.

„Suntem în măsură să intermediem aceste bunuri graţie unor mari eforturi”, a declarat președintele Comvex, Viorel Panait, pentru Reuters. „Dar aceste eforturi sunt insuficiente pentru a face rute de tranzit peste noapte pentru volume atât de importante. Este clar nevoie de mai multe echipamente.”

Anul trecut, portul Constanța a livrat un record de 25,2 milioane de tone de cereale din România și de la vecinii noștri fără ieșire la mare, Serbia, Ungaria și Austria.

Foto: Twitter/ Bogdan Aurescu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW