Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


27 de militari români și-au pierdut viața în atentatele teroriste din Afganistan

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 5 septembrie 2019 Etichete: , ,

Armata României are în prezent, în Afganistan, circa 760 de militari, fiind a șasea țară contribuitoare în funcție de numărul militarilor, potrivit datelor furnizate pentru mainnews.ro de către Ministerul Apărării Naționale.

27 de militari români, decedați în atentatele din Afganistan

Până în prezent, în atacurile teroriste din Afganistan și-au pierdut viața 27 de militari români.

În ultima săptămână, în Kabul, capitala Afganistanului, au avut loc două atacuri teroriste în care doi români au murit, iar unul a fost grav rănit. Ambele atentate au fost revendicate de militanții talibani.

16 morți și peste 120 de răniți în atentatul care a avut loc luni seară în Kabul

Primul atentat a avut loc, luni, la ora locală 21:55. Un camion încărcat cu explozibili a reușit să pătrundă în „Zona Verde”, în dreptul clădirii în care funcționa și Ambasada României la Kabul.  Atacatorii au intrat în complexul considerat extrem de bine securizat și au deschis focul. Potrivit specialiștilor, atentatul nu ar fi putut avea loc fără o colaborare cu trupe din interior. În prezent, bilanțul tragicului eveniment de la Kabul este de 16 morți și peste 120 de răniți, în marea lor majoritate civili. Cei 5 atacatori au fost uciși.

Cinci morți și 35 de răniți în al doilea atentat din Kabul

Un al doilea atac terorist a avut loc joi, în urma căruia un militar român și-a pierdut viața în jurul orei 11:40, ora României, în timpul executării unei misiuni de patrulare mixtă în apropiere de Zona Verde din Kabul, potrivit Ministerului Apărării Naționale.

Din datele apărute până în prezent, atacul terorist s-a soldat cu cel puțin cinci morți și 35 de răniți.

Potrivit purtătorului de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mijahid, ținta atacului a fost sediul agenției de spionaj afgane iar deflagrația s-a produs în momentul în care un convoi de forțe străine trecea prin zonaă Explozia a fost provocată de un minibus încărcat cu explozibil care a sărit în aer în jurul orei locale 10:00.

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat miercuri că diplomatul român care a fost ucis în urma atacului terorist de luni va fi decorat post-portem.

„Încep această declarație de presă prin a transmite condoleanțe familiei reprezentantului misiunii diplomatice a României care și-a pierdut viața în urma atentatului terorist de la Kabul.

În semn de recunoștință și apreciere pentru dăruirea și curajul său, pentru spiritul de sacrificiu dovedit, am decis să-l decorez post-mortem cu Ordinul Național «Steaua României» în grad de Cavaler, cu însemn de război.”, a declarat Klaus Iohannis.

Militarul român ucis în atentatul de joi, 38 de ani, căsătorit, doi copii

Militarul român care și-a pierdut viața în atentatul de joi, Ciprian Ștefan Polschi avea 38 de ani, era căsătorit și avea doi copii. Acesta era șofer în cadrul structurilor de comandament NATO din Kabul. A decedat în timp ce se afla la volanul unui autovehicul de serviciu. Ciprian Ștefan Polschi se afla la a treia misiune în Afganistan.

„Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Cipirian-Ștefan Polschi și a înaintat Președintelui României propunerea de a-i conferi Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.
Conducerea Ministerului Apărării Naționale îşi exprimă profundul regret pentru producerea acestui tragic eveniment și transmite condoleanțe familiei îndoliate.”, a anunțat Ministerul Apărării Naționale.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW