Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Analiză BBC: Miza bătăliei dintre Ucraina și Federația Rusă pentru Insula Șerpilor

By Vîrban Robert , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 12 mai 2022

Situată la 45 kilometri de România, Insula Șerpilor, are o strategică și simbolică aparte pentru Ucraina, dar și pentru Federația Rusă, mai ales după scufundarea crucişătorului „Moscova”, care asigura inclusiv o umbrelă de protecția antiaeriană a flotei ruse din Marea Neagră. În lipsa acestei nave, Federația Rusă și-ar putea instala aici sisteme antiaeriene cu rază lungă, dar şi rachete de croazieră, cu care ar putea putea controla întreaga regiune de nord-vest a Mării Negre, dar și o parte importantă din sudul Ucrainei, potrivit unei analize BBC

Ucraina și Federația Rusă duc o bătălie dură pentru controlul insulei Șerpilor, mică bucată de uscat, clasificată drept „stâncă”. În prima zi a invaziei, pe 24 februarie, militarii ruși au preluat controlul, capturându-i pe grănicerii care o păzeau. Inițial s-a crezut că aceștia sunt morți, însă ulterior au revenit în țară, ca urmare a unui schimb de prizonieri.

Pe lângă chestiunile legate de cancan (înjurătura adresată ocupanților făcând înconjurul lumii) Insula Șerpilor are o importanță deosebită, atât pentru beligeranți, cât și pentru România.

„Dacă trupele ruse reușesc să-și consolideze ocupația pe Insula Șerpilor, instalându-și sistemele lor de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, vor controla marea, pământul și aerul în partea de nord-vest a Mării Negre și în sudul Ucrainei”, a spus armata ucraineană. a declarat expertul Oleh Zhdanov pentru BBC.

Conform Centrului Euro-atlantic pentru Rezilienţă, Insula Şerpilor este considerată a fi un obiectiv esenţial pentru Federaţia Rusă, din punct de vedere economic, militar, geopolitic şi geostrategic, iar o prezenţă permanentă a ruşilor pe acest teritoriu va permite Moscovei să blocheze transporturile comerciale din zonă.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW