Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Șase parlamentari cer României să „reducă intensitatea conflictului” din Ucraina: Nu ne băgați în război / Au fost lăudați de gruparea pro-rusă Killnet

By Matthew Garvey , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 4 mai 2022

Șase parlamentari români, printre care Diana Șoșoacă, Dumitru Coarnă sau Francisc Tobă, au trimis marți, 3 mai, o scrisoare deschisă către toate instituțiile statului român și către ambasade prin care cer ca România să facă „toate demersurile necesare pentru a reduce intensitatea conflictului” din Ucraina.

Scrisoarea a fost trimisă de deputații Dumitru Coarnă, Mihai Lasca, Francisc Tobă, Daniel Gheorghe Rusu, Ciprian Ciubuc și senatorul Diana Șoșoacă.

Am formulat o scrisoare deschisă către toate instituţiile statului român, SRI şi SIE, precum şi către ambasade prin care anunţăm că (…) reiterăm dorinţa noastră, ca expresie a dorinţei populare, de face toate demersurile diplomatice de a începe negocierile în vederea încetării ostilităţilor”, a scris Dumitru Coarnă, pe Facebook.

Aceștia îi cer președintelui Klaus Iohannis și Guvernului să facă „toate demersurile” pentru a reduce intensitatea conflictului din Ucraina și a găsi o soluție de lungă durată.

Odată ce acceptăm să trimitem muniţie de război în Ucraina, nici Ucraina nici Federaţia Rusă nu sunt membre NATO şi membre UE, ne constituim în parte beligerantă, iar poporul român spune foarte clar Parlamentului României: <<Nu îndrăzniţi să băgaţi România în război!>>”, se arată în comunicatul transmis de cei 6 parlamentari.

Demersul celor 6 parlamentari a fost lăudat pe unul dintre conturile de Telegram ale grupării pro-ruse Killnet, care a revendicat atacurile cibernetice asupra site-urilor unor instituții guvernamentale din România, printre care gov.ro, politiaromana.ro, dnsc.ro sau mapn.ro.

Există oameni deștepți care să înțeleagă la ce va duce aprovizionarea cu arme către Ucraina”, au fost laudele aduse de gruparea pro-rusă Killnet.

Argumente asemănătoare cu alți politicieni pro-ruși

Poziția celor 6 parlamentari români este asemănătoare cu cea a președintelui Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru apropierea față de Kremlin.

Acesta a acuzat politicienii bulgari că ar încerca să implice țara într-un război și susține că Bulgaria „va rămâne compătimitoare” față de victimele „conflictului fratern brutal” din Ucraina.

Declarațiile acestuia vin în contextul în care premierul Kiril Petkov, pro-Occident, a anunțat că în această săptămână va propune coaliției de guvernare ideea de a trimite armament în Ucraina.

Numai că situația din România diferă de cea a vecinilor din sud, în sensul în care, în spațiul public, nu există încă o dezbatere în acest sens, iar, până în acest moment, Ucraina nu a primit echipamente militare din țara noastră.

Există, în schimb, un proiect aflat în transparență care, dacă va fi adoptat, ar crea cadrul legal pentru o astfel de decizie.

În momentul în care se va finaliza, vom lua o decizie concretă în acest sens”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în cadrul unei vizite la Oradea, pe 20 aprilie.

Nu vorbim despre armament în acest moment. Aşa cum a spus premierul (…) într-o declaraţie, în acest moment suntem concentraţi pe ajutor umanitar”, a spus și ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

Mircea Geoană, adjunctul Alianței Nord-Atlantice, a vorbit, pe 8 aprilie, despre angajamentul luat de țările membre NATO de a sprijini Ucraina cu armament.

Avem tot dreptul din lume – şi moral, şi politic, şi strategic, şi militar, şi juridic – de a-i ajuta pe ucraineni. Iar faptul că noi îi ajutăm pe ucraineni să se apere în faţa unei armate mai numeroase şi mai capabile, cel puţin pe hârtie, nu reprezintă o formă de angajament al NATO într-un război cu Federaţia Rusă”, a spus Geoană.

Întâlnirea cu Valery Kuzmin

Patru dintre cei 6 parlamentari, Diana Șoșoacă, Dumitru Coarnă, Mihai Lasca și Francisc Tobă, au participat miercuri, 30 martie, la o întâlnire cu ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, fără să aibă un mandat în acest sens din partea instituțiilor statului român.

Diana Șoșoacă, Mihai Lasca și Francisc Tobă au intrat în Parlament pe listele AUR, dar în prezent nu mai fac parte din partidul condus de George Simion, în vreme ce Dumitru Coarnă, fost lider de sindicat în MAI, era deputat PSD.

În cadrul întâlnirii, care a avut loc la solicitarea parlamentarilor români, aceștia ar fi prezentat o așa-zisă „poziție de neutralitate” a României.

Totodată, aceștia susțin că i-ar fi propus ambasadorului Kuzmin organizarea unor negocieri de pace la București, în „Casa Poporului”.

Între timp, deputatul Dumitru Coarnă a fost exclus din grupul parlamentar PSD, a anunțat luni, 4 aprilie, liderul grupului social-democraților de la Camera Deputaţilor, Alfred Simonis.

Francisc Tobă s-a alăturat partidului susținut de Liviu Dragnea și condus de Codrin Ștefănescu, Alianța pentru Patrie.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More Information here on that Topic: mainnews.ro/sase-parlamentari-cer-romaniei-sa-reduca-intensitatea-conflictului-din-ucraina-nu-ne-bagati-in-razboi-au-fost-laudati-de-gruparea-pro-rusa-killnet/ […]

  • Right here is the perfect webpage for everyone who wishes to understand this topic. You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I personally will need to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a subject that’s been discussed for years. Excellent stuff, just excellent!
    http://www.diplomanc-russia24.com

  • … [Trackback]

    […] Read More on to that Topic: mainnews.ro/sase-parlamentari-cer-romaniei-sa-reduca-intensitatea-conflictului-din-ucraina-nu-ne-bagati-in-razboi-au-fost-laudati-de-gruparea-pro-rusa-killnet/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More on to that Topic: mainnews.ro/sase-parlamentari-cer-romaniei-sa-reduca-intensitatea-conflictului-din-ucraina-nu-ne-bagati-in-razboi-au-fost-laudati-de-gruparea-pro-rusa-killnet/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW