Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Uniunea Europeană mizează pe Africa pentru a înlocui importurile de gaze rusești

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 3 mai 2022

Uniunea Europeană va încerca să intensifice cooperarea cu țările africane pentru a ajuta la înlocuirea importurilor de gaze naturale rusești și pentru a reduce dependența de Moscova cu aproape două treimi în acest an, relatează Bloomberg.

Țările din Africa, în special din partea de vest a continentului, precum Nigeria, Senegal și Angola, oferă un potențial în mare parte neexploatat pentru gazele naturale lichefiate, potrivit unui proiect de document al UE consultat de Bloomberg News. Comunicarea privind angajamentul extern în domeniul energiei urmează să fie adoptată de Comisia Europeană la sfârșitul acestei luni, ca parte a unui pachet de implementare a planului blocului de a reduce dependența energetică de Moscova.

Blocul celor 27 vrea să se îndepărteze de cel mai mare furnizor al său, după ce președintele Vladimir Putin a invadat Ucraina. Proiectul său de strategie energetică urmărește, de asemenea, să pregătească regiunea pentru importul a 10 milioane de tone de hidrogen din surse regenerabile până în 2030 pentru a ajuta la înlocuirea gazului din Rusia, în conformitate cu ambițiosul Green Deal al UE, care vizează renunțarea la combustibilii fosili și atingerea neutralității climatice până în 2050.

Planul UE de a crește importurile de GNL cu 50 de miliarde de metri cubi și de a impulsiona livrările de gaze prin conducte din alte țări decât Rusia cu 10 miliarde de metri cubi necesită stabilirea unor noi baze pentru relațiile cu furnizorii tradiționali și extinderea schimburilor comerciale cu noi furnizori emergenți, potrivit documentului.

Printre pașii cheie se numără implementarea integrală a acordului cu SUA pentru livrarea a 15 miliarde de metri cubi de GNL suplimentar în 2022 și a aproximativ 50 de miliarde de metri cubi anual până în 2030. Un alt obiectiv este semnarea unui memorandum de înțelegere trilateral cu Egiptul și Israelul pentru a crește livrările de GNL către Europa până în vara acestui an.

Blocul intenționează, de asemenea, să sprijine dublarea capacității Coridorului sudic de gaze, care aduce gaze din Azerbaidjan, la 20 de miliarde de metri cubi pe an. Și, în timp ce un grup de lucru cu Canada a fost înființat pentru a analiza creșterea livrărilor de gaze în următorii ani, Japonia și Coreea de Sud au redirecționat deja o serie de încărcături de GNL către Europa.

„Qatarul este pregătit să faciliteze schimburile cu țările asiatice”, a precizat comisia în proiectul de strategie. „În ceea ce privește gazele prin conducte, Norvegia și-a mărit deja livrările către Europa, iar atât Algeria, cât și Azerbaidjanul și-au manifestat disponibilitatea de a face acest lucru”.

De asemenea, brațul executiv al UE a afirmat în document că blocul trebuie să lucreze pentru a asigura „piețe globale de GNL deschise, flexibile, lichide și care să funcționeze bine”, atât cu marii producători, precum SUA, Australia și Qatar, cât și cu consumatorii, inclusiv China, Japonia și Coreea de Sud.

Achizițiile sporite ale Europei, care vin pe fondul creșterii cererii globale și a prețurilor deja ridicate la GNL, vor avea un efect asupra comerțului mondial.

„De asemenea, UE trebuie să trimită semnale coerente către piață pentru a echilibra nevoile pe termen scurt și mediu cu obiectivele pe termen lung”, potrivit documentului. „Toate acestea necesită o politică mult mai coordonată în domeniul gazelor pentru a exploata piața”.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  • Wow Thanks for this content i find it hard to see really good data out there when it comes to this content thank for the site site

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW