Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Detalii despre ancheta EPPO: Omul de afaceri Cătălin Hideg, vizat / Cum ar fi fost fraudate 3 milioane de euro din bugetul UE – SURSE

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 28 aprilie 2022

Omul de afaceri Cătălin Hideg ar fi cel vizat în dosarul în care Parchetul European a făcut 10 percheziții joi, 28 aprilie, în România, fiind investigată o posibilă fraudă din fonduri europene, cu un prejudiciu de peste 3 milioane de euro, potrivit unor surse Main News. 

Omul de afaceri se află la audieri la sediul Parchetului European din București, unde procurorii ar urma să analizeze dacă vor lua măsuri preventive față de Cătălin Hideg, au precizat surse judiciare.

Analiza procurorilor ar urma să țină cont și de faptul că omul de afaceri locuiește în Emiratele Arabe Unite și ar fi urmat să plece din România în cursul zilei de vineri.

Cum ar fi fraudat 3 milioane de euro din fonduri europene

Proiectul pe fonduri europene, ce viza construirea, dotarea cu echipamente medicale și alte cheltuieli legate de funcționarea Centrului de recuperare pentru persoane în vârstă din Călugăreni, județul Giurgiu, a fost inițiat de Sanimed, firmă controlată de Cătălin Hideg.

Unul dintre angajații firmei controlate de omul de afaceri ar fi înființat o altă firmă în Spania, ce ulterior a participat la licitația pentru construirea Centrului de recuperare din Giurgiu, alături de alte firme apropiate de Hideg, au menționat surse judiciare pentru Main News.

După ce a câștigat licitația pentru construire, angajații omului de afaceri ar fi încercat să se folosească de mai multe firme controlate de Hideg, din Spania, Portugalia și Cipru, pentru a crește artificial valoarea echipamentelor ce urmau să fie achiziționate.

Documentele înaintate către autorități, prin care cereau rambursarea sumelor cheltuite pentru executarea proiectului, ar fi conținut, astfel, date false.

După ce ar fi obținut fondurile în mod ilegal, beneficiarul i-ar fi transferat pentru a ascunde originea lor ilicită și a ascunde frauda”, potrivit unui comunicat al Parchetului European.

Probele din dosar au fost strânse în câteva luni, ca urmare a cooperării între Birourile EPPO din România, Spania, Portugalia și Cipru.

Zeci de mii de contracte cu statul

La începutul pandemiei de coronavirus, în martie 2020, o firmă controlată de omul de afaceri Cătălin Hideg, specializată în distribuția băuturilor alcoolice și a alimentelor, a obținut un contract ce prevedea că va furniza statului român 1,7 milioane de măști de protecție, relata G4 Media.

Potrivit portalului Confidas, firma Sanimed, ce apare și în ancheta EPPO, a obținut 23.016 de contracte publice, iar cifra de afaceri a companiei se ridică la 83,430,235 de lei.

Majoritatea contractelor încheiate cu statul român se referă la achiziții de echipamente sanitare și, potrivit informațiilor publicate în anul 2018 de Libertatea, firma controlată de Hideg a vândut unor spitale din România roboți de eliminare a infecțiilor nosocomiale la prețuri umflate chiar și de 2 ori.

 Sursă foto: Inquam Photos/Alberto Grosescu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW