Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Procurorul Curții Penale Internaționale, despre crimele comise în Bucha: Vom afla adevărul. Va exista un proces

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 27 aprilie 2022

Procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, a declarat miercuri, 27 aprilie, că Federația Rusă se va confrunta „în timp util” cu un proces deschis în urma presupuselor crime de război comise în localitatea Bucha, din Ucraina, relatează CNN.

Vom afla adevărul, pentru că nu avem unde să ne ascundem în sala de judecată. Oricare ar fi narațiunile sau contra-narațiunile, dovezile trebuie să fie testate în mod corespunzător…și va exista – cred eu – un proces, în timp util”, a declarat Karim Khan, la CNN.

Declarațiile procurorului CPI au fost făcute în timp ce privea imaginile din Bucha, puse la dispoziție de procurorii ucraineni care investighează crimele de război comise în timpul invaziei ruse.

Acele trupuri pe care le vedeți în saci nu sunt false. Le-am văzut. Am stat lângă ele. Problema este cum au murit, cine este responsabil și în ce circumstanțe”, a precizat procurorul Curții Penale Internaționale.

Totodată, Khan a precizat că întreaga lume este interesată să vadă în ce mod vor fi aplicate principiile statului de drept în cazul invaziei ruse în Ucraina.

Trebuie să mergem înainte într-un mod mult mai eficient decât am făcut-o în trecut”, a adăugat Karim Khan.

Procurorul Curții Penale Internaționale (CPI) s-a alăturat anchetei europene deschise în timpul războiului din Ucraina, ce are scopul de a investiga crimele de război ce ar fi avut loc în țara invadată de Armata Federației Ruse, a anunțat luni, 25 aprilie, Eurojust.

Echipa comună de anchetă (JIT) a fost lansată, în luna martie, de Polonia, Ucraina și Lituania, cu suportul Eurojust, iar alăturarea Biroului Procurorului CPI, condus de Karim Khan, marchează o premieră în ceea ce privește cooperarea judiciară europeană.

Pe 2 martie, 39 de state, printre care România și restul țărilor membre UE, au înaintat Procurorului Curții Internaționale o sesizare prin care cereau deschiderea unei anchete în legătură cu infracțiunile de genocid, crimele de război și crimele împotriva umanității comise pe teritoriul Ucrainei, inclusiv în contextul războiului declanșat de Federația Rusă.

Ucraina este „o scenă a crimei”, a denunţat miercuri, 13 aprilie, procurorul CPI, Karim Khan, în timpul vizitei la Bucha.

Sursă foto: Musienko Vladislav / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW