Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Polonia și Bulgaria, primele țări în care Gazprom a suspendat livrarea de gaz

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 27 aprilie 2022

UPDATE Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a condamnat decizia Gazprom și a acuzat Federația Rusă de șantaj, notează The Guardian.

Este nejustificată și inacceptabilă. Demonstrează că nimeni nu se poate baza pe Federația Rusă drept livrator de gaz. Suntem pregătiți pentru acest scenariu”, a declarat Ursula von der Leyen.

Știrea inițială

Compania de stat din Federația Rusă, Gazprom, a anunțat miercuri, 27 aprilie, că nu va mai furniza gaze în Polonia și Bulgaria, după ce cele două țări din Uniunea Europeană au refuzat să plătească în ruble, așa cum a cerut Vladimir Putin, relatează Reuters.

Gazprom a suspendat complet livrările de gaz către Bulgagraz (Bulgaria) și PGNiG (Polonia) din cauza absenței plății în ruble”, potrivit unui comunicat transmis de compania de stat din Rusia.

Compania a mai avertizat că tranzitul prin Polonia și Bulgaria va fi tăiat în cazul în care se descoperă că cele două țări preiau gaz în mod ilegal.

Polonia și Bulgaria au devenit, astfel, primele țări față de care Gazprom aplică decretul prezidențial semnat de Vladimir Putin ca răspuns la sancțiunile adoptate de Occident.

Bulgaria se bazează în proporție de 90% pe livrările de gaz ale Gazprom, dar oficialii de la Sofia au transmis că vor căuta surse alternative de livrare, notează BBC.

Ministerul Energiei din Bulgaria a precizat că țara vecină și-a îndeplinit obligațiile ce reieșeau din contractul încheiat cu firma rusească și că a făcut toate plățile necesare, acuzând că noul sistem propus de Moscova este o încălcare a contractului existent.

Autoritățile din Polonia, în schimb, au transmis că țara este pregătită pentru scenariul în care Moscova va limita livrările de gaz și că măsurile Gazprom demonstrează că Rusia „nu este un partener de încredere”.

Varșovia urmărește să oprească importurile de gaz din Federația Rusă la finalul anului, când se termină contractul cu Gazprom.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW