Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Zeci de mii de tone de cereale din Ucraina au ajuns în portul Constanța

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 26 aprilie 2022

Aproximativ 80.000 de tone de cereale au ajuns până acum în România din Ucraina, a declarat marți, 26 aprilie, directorul portului Constanţa, Florin Goidea, pentru Reuters. România și-a pus la dispoziție infrastructura rutieră, feroviară și portuară pentru a facilita exporturile ucrainene. 

În contextul în care Federația Rusă blochează porturile din Ucraina, producător agricol major, țara vecină a fost forțată să își realizeze exporturile prin România. Mărfurile agricole au ajuns în țara noastră pe calea ferată sau prin micile porturi de la Dunăre, potrivit sursei citate. În România, guvernul a renunțat la taxele serviciilor portuare pentru mărfurile ucrainene

Există aproximativ 80.000 de tone de cereale care au ajuns deja, ele sunt depozitate în silozuri, o parte fiind încărcate pe nave. Alte 80.000 de tone sunt aprobate şi se află în drum spre Constanţa”, a spus Florin Goidea.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat că o linie de cale ferată de tip sovietic, cu o distanța mai mare între cele două șine, care vine din Republica Moldova şi merge direct în Portul Galaţi, va fi reabilitată rapid.

Potrivit publicației citate, rețeaua feroviară a Ucrainei folosește un ecartament rusesc care măsoară aproximativ 1,5 metri, fiind cu aproximativ 10 centimetri mai larg decât în cea mai mare parte a Europei. 

Mai mult, luni, 25 aprilie, analiştii de la APK-Inform au informat că poliţiştii de frontieră din Ucraina au închis câteva căi navigabile pe Dunăre, din cauza minelor care plutesc în derivă în Marea Neagră.

Dar ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat săptămâna trecută la Bucureşti că există o şansă de îmbunătăţire a infrastructurii Dunării şi a rutelor comerciale.

Există o şansă reală importantă pentru ca fluviul Dunărea să devină chiar şi mai profitabil din punct de vedere economic, mai important şi să conecteze mai bine ţările din regiunea Mării Negre cu ţările din vestul Europei, din punct de vedere comercial”, a afirmat Kuleba.

Foto: Inquam Photos / Tudor Costache

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW