Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Politico: Europa răsuflă uşurată după victoria lui Emmanuel Macron

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 25 aprilie 2022

Liderii europeni s-au grăbit să îl felicite duminică pe președintele francez Emmanuel Macron pentru câștigarea unui al doilea mandat, după un scrutin care a prezentat două viziuni radical opuse ale UE. Europa răsuflă uşurată după victoria lui Emmanuel Macron, apreciază publicația Politico.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-au grăbit să îl felicite pe Macron și să facă legătura între realegerea acestuia și viitorul blocului comunitar. „În această perioadă turbulentă, avem nevoie de o Europă solidă și de o Franță total angajată în favoarea unei Uniuni Europene mai suverane și mai strategice”, a scris Michel pe Twitter. „Împreună, vom face ca Franța și Europa să avanseze”, a adăugat, la rândul său, von der Leyen.

Cancelarul german Olaf Scholz a fost unul dintre primii lideri de la nivel mondial care l-au felicitat pe Macron, afirmând că rezultatul alegerilor „transmite un angajament puternic față de Europa” – în timp ce premierul italian Mario Draghi a declarat că rezultatul a fost o „veste minunată” pentru întregul continent.

Președintele francez se va deplasa la Berlin pentru a se întâlni cu Scholz în prima sa vizită de după alegeri, potrivit Le Monde, așa cum a făcut-o și în 2017, când a câștigat primul mandat.

Macron a obținut 58,5% din voturi duminică în turul al doilea decisiv al alegerilor prezidențiale franceze, în timp ce adversara sa, Marine Le Pen, de extremă dreapta, a obținut 41,5%.

Unul dintre cei mai aprigi susținători ai Europei, Macron a militat pentru o UE mai puternică și mai independentă – și așa-numita autonomie strategică a blocului – în centrul agendei sale politice. În schimb, Le Pen a revenit asupra promisiunilor anterioare de a părăsi UE și a modifica radical blocul comunitar.

Premierul spaniol Pedro Sánchez și omologul său portughez António Costa l-au felicitat, de asemenea, pe Macron pentru victorie, afirmând că victoria sa reprezintă un semnal puternic de susținere pentru UE. „Cetățenii au ales o Franță angajată în favoarea unei UE libere, puternice și corecte”, a scris Sánchez pe Twitter.

În timpul discursului său de victorie, președintele francez a declarat că realegerea sa a fost, de asemenea, un triumf pentru Europa în sens mai larg.

„Vreau să le mulțumesc tuturor francezilor care, în primul și apoi în al doilea tur, mi-au acordat încrederea pentru a realiza proiectul nostru pentru o Franță mai independentă, pentru o Europă mai puternică”, a spus el Macron după ce a câștigat alegerile.

Alți lideri, printre care britanicul Boris Johnson, ucraineanul Volodiri Zelenski și chinezul Xi Jinping, i-au transmis, de asemenea, felicitări lui Macron după victoria sa.

Foto: Captură Politico

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW