Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Uniunea Europeană îi cere lui Vladimir Putin coridoare umanitare la Mariupol

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 22 aprilie 2022

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a avut vineri, 22 aprilie, o discuție telefonică cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Charles Michel i-a cerut liderului de la Kremlin să garanteze culoare umanitare de Paştele ortodox în oraşul ucrainean asediat Mariupol.

După discuție, Michel a transmis pe Twitter că „a cerut insistent acces umanitar imediat și evacuarea în siguranță din Mariupol și din alte orașe asediate, cu atât mai mult cu ocazia Paștelui ortodox”.

Șeful Consiliului European a adăugat că a „reiterat cu fermitate” sprijinul UE pentru Ucraina și „condamnarea și sancționarea agresiunii Rusiei”, transmite ABC News.

Ulterior, și Kremlinul a transmis că Vladimir Putin a discutat cu liderul european. Conform președinției Rusiei, Michel i-a cerut lui Putin să aibă un „contact direct” cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Kremlinul a precizat că Putin „a reafirmat poziția binecunoscută cu privire la această chestiune, menționând că o astfel de posibilitate depinde, în special, de rezultatele concrete ale negocierilor în curs de desfășurare între reprezentanții ruși și ucraineni, în timpul cărora partea ucraineană dă dovadă de inconsecvență și nu este pregătită să caute soluții reciproc acceptabile”.

La rândul său, înaltul reprezentant al diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a cerut vineri ca în Mariupol să fie create coridoare de evacuare „imediat, cu asigurările necesare de încetare a focului, dinspre Azovstal și alte zone ale orașului către alte părți ale Ucrainei”.

„Trebuie asigurat accesul liber și sigur pentru cei care livrează asistență umanitară, în conformitate cu principiile de bază ale drepturilor omului și cu dreptul umanitar internațional”, a îndemnat el.

Borrell a lăudat „eforturile Ucrainei de a găsi o soluție diplomatică pentru evacuarea civililor”, dar a menționat că UE regretă „că Rusia nu face același lucru”.

În declarație, Borrell a subliniat, de asemenea, urgența situației, spunând că „de săptămâni întregi, lumea a fost martoră la un atac crud și ilegal al Rusiei la Mariupol, care a dus la distrugerea pe scară largă a orașului, inclusiv la atrocități împotriva civililor, sub pretextul eliberării orașului”.

„Mii de locuitori ai orașului au fost deportați în Rusia sau strămutați cu forța în zonele neguvernamentale din Ucraina”, a mai spus el.

Borrell a adăugat că peste 100.000 de civili au rămas în Mariupol, inclusiv nu mai puțin de 1.000 care s-au refugiat la uzina siderurgică Azovstal și care sunt apărați de forțele armate ucrainene.

Foto: Facebook Charles Michel

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW