Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Proiectele legilor Justiției și ale Codurilor penale, trimise Comisiei Europene pentru consultare

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 18 aprilie 2022

Proiectele legilor Justiției și ale Codurilor penale au fost transmise Comisiei Europene pentru consultare, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), a anunțat, luni, 18 aprilie, Ministerul Justiției.

Definitivarea proiectelor noilor legi ale Justiţiei, precum şi a proiectelor de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală reprezintă un obiectiv prioritar în cadrul Programului de Guvernare și, în același timp, un obiectiv al MCV pe Justiție, prevăzut și în cadrul PNRR”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Justiției.

În cazul proiectelor de modificare a legilor Justiției, instituția amintește că procesul a rămas nefinalizat la mijlocul anului 2021 și a fost reluat în luna decembrie, prin integrarea unor propuneri și soluții ce au fost primite în dezbaterea publică de anul trecut.

Ministerul Justiției susține că a finalizat noile legi la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie.

Proiectele au făcut obiectul discuțiilor dintre delegația Comisiei Europene privind evaluarea PNRR, precum și delegația Comisiei Europene din cadrul mecanismului „Rule of Law”, pe de o parte, și delegația Ministerului Justiției, condusă de ministrul Justiției, în două sesiuni de lucru care au avut loc la începutul lunii aprilie”, susține instituția.

În ceea ce privește legile de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, instituția susține că procesul de dezbatere publică a fost finalizat în cursul anului 2021, dar fără să fie promovate în Guvern și Parlament.

La fel ca în cazul legilor Justiției, în anul 2022, Ministerul Justiției a reluat și finalizat procedurile necesare pentru promovarea proiectelor”, arată Ministerul Justiției.

România și-a asumat, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, că modificările aduse legilor Justiției vor fi adoptate până în 30 iunie 2023, iar proiectele pentru modificarea Codurilor penale vor fi adoptate până pe 31 decembrie 2022.

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW