Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


O delegație formată din mai mulți senatori americani a venit în România / Întâlniri cu premierul și liderii din Parlament

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 11 aprilie 2022

O delegație formată din mai mulți senatori americani, condusă de liderul minorității republicane din Senat, Kevin McCarthy, s-a aflat luni, 11 aprilie, într-o vizită oficială în România, unde a avut o serie de întâlniri cu premierul Nicolae Ciucă și președinții celor două Camere ale Parlamentului. 

Situația generată de agresiunea militară din Ucraina și gestionarea fluxului de refugiați în contextul crizei umanitare au fost principalele subiecte abordate în întrevederea cu prim-ministrul Nicolae Ciucă.

„Reprezentanții Senatului SUA au mulțumit României pentru modul exemplar în care a reușit să se mobilizeze pentru a gestiona fluxurile de refugiați – la nivel instituțional, al societății civile și al cetățenilor”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Creșterea securității energetice a României și finanțarea unor proiecte de dezvoltare tehnologică au fost, de asemenea, printre temele abordate.

„Senatorul Kevin McCarthy a dat asigurări că revine la Washington pregătit pentru a susține sprijinul american urgent pentru România la toate nivelurile solicitate: transferul tehnologic american la nivelul SMR-urilor, soluția de finanțare pentru reactoarele nucleare de la Cernavodă și celelalte programe, care iau în considerare cunoașterea în domeniul nuclear și existența forței de muncă specializate, dar și perspectiva dezvoltării tehnologiei și utilizării la nivelul întregii Europe”, potrivit aceluiași comunicat.

Totodată, reprezentanții congresului SUA s-au întâlnit și cu Marcel Ciolacu. Șeful Camerei Deputaților a discutat cu oficialii americani despre intenția României de a se implica în reconstrucția Ucrainei după război.

„Este o datorie firească pentru un stat care se dovedește un bun vecin, cât și o oportunitate economică uriașă pentru firmele românești. În acest proiect finanțat pe axa UE-SUA, România trebuie să își asume cu determinare rolul de lider regional”, a scris Ciolacu, într-o postare pe Facebook.

Precum premierul Nicolae Ciucă, și președintele Camerei Deputaților a discutat în întâlnirea cu delegația condusă de Kevin McCarthy despre eliminarea dependenței energetice față de resursele rusești.

„Noul proiect al legii offshore, care va fi depus săptămâna aceasta la Parlament, va contribui semnificativ la creșterea securității energetice a României”, se arată în postarea șefului Camerei Deputaților.

Florin Cîțu, președintele Senatului, a discutat cu congresmanul Kevin McCarthy și cu membrii delegației despre relațiile bilaterale România-SUA, în contextul războiului din țara vecină. S-a vorbit, în principal, despre consolidarea flancului estic NATO și despre adoptarea unor măsuri mai dure împotriva Rusiei.

„România este apreciată pentru faptul că a fost prima țară care, anul trecut, în mandatul meu, a interzis companiilor din China să participe la licitații publice în domeniile infrastructură și telecomunicații 5G”, a mai menționat Florin Cîțu, într-o postare pe Facebook.

Sursa foto: Facebook / Guvernul României

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More on to that Topic: mainnews.ro/o-delegatie-formata-din-mai-multi-senatori-americani-a-venit-in-romania-intalniri-cu-premierul-si-liderii-din-parlament/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW