Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ziua NATO. Iohannis: România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie/ Ciucă: Vom depune toate eforturile pentru sporirea prezenței militare

By Redactia , in Politic Stirile zilei , at 3 aprilie 2022 Etichete: , , ,

Președintele României, Klaus Iohannis, transmite, în mesajul de Ziua NATO, că România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie, din postura de membru al organizației. Un mesaj similar a avut și premierul Nicolae Ciucă, acesta menționând că țara noastră va depune eforturi pentru sporirea prezenței militare a forțelor aliate în România.

Iohannis: Grupul de luptă NATO din România reflectă solidaritatea aliată

„Marcăm astăzi, ca în fiecare an, în prima duminică din luna aprilie, Ziua NATO. De data aceasta, însă, acest moment aniversar are loc într-un context de securitate deosebit, generat de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

În urmă cu 18 ani, la 2 aprilie 2004, drapelul românesc a fost arborat pentru prima dată la sediul NATO din Bruxelles, țara noastră devenind membru al celei mai puternice Alianțe politico-militare din istorie.

În cei 73 de ani de existență, Alianța Nord-Atlantică și-a dovedit rolul crucial în asigurarea securității euroatlantice, fiind garantul securității statelor membre, inclusiv al României. Apărarea colectivă a fost și trebuie să rămână elementul central al Alianței Nord-Atlantice, așa cum este prevăzut în Articolul 5 al Tratatului de la Washington.

Aceste principii au fost reconfirmate în mod ferm și elocvent la Bruxelles, la Summitul extraordinar al NATO din 24 martie, când au fost luate măsuri decisive pentru a obține consolidarea, pe termen lung, a posturii Aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, așa cum a cerut și argumentat și România. Am arătat că avem capacitatea, ca Aliați, de a acționa unit, de a întări relația transatlantică și de a pune în aplicare, fără ezitare, misiunea de apărare colectivă a valorilor și a principiilor comune.

Decizia de creare a Grupului de Luptă NATO în România, alături de alte trei astfel de structuri pe Flancul Estic, pe care am obținut-o la Summitul din 24 martie, reflectă întocmai determinarea și solidaritatea aliată. Astăzi, mai mult decât oricând, NATO își dovedește relevanța ridicată prin protecția oferită statelor membre și cetățenilor acestora împotriva riscurilor și amenințărilor din ce în ce mai diverse și cu grad tot mai ridicat de complexitate.

România este, la rândul său, un important furnizor de securitate și stabilitate la nivel regional și euroatlantic, membru responsabil și implicat, fapt demonstrat inclusiv prin eforturile depuse în cadrul misiunilor internaționale la care a fost sau este parte.

Consolidarea capacității de apărare reprezintă, în continuare, o prioritate a țării noastre, reflectată și de decizia de a crește cheltuielile destinate apărării de la 2 la 2,5% din PIB începând cu anul 2023.

De asemenea, România rămâne angajată, prin contribuții conceptuale substanțiale, și în procesul de adaptare al NATO. În acest sens, un moment important îl va constitui Summitul NATO din luna iunie de la Madrid, când va fi aprobat un nou Concept Strategic și se vor adopta decizii importante pentru implementarea, în continuare, a obiectivelor prevăzute în Agenda NATO 2030.

Totodată, România va promova în continuare parteneriatul dintre NATO și Uniunea Europeană, bazat pe complementaritate și sinergie și va sprijini partenerii săi – Republica Moldova, Ucraina, Georgia sau Bosnia și Herțegovina, în demersurile lor de creștere a rezilienței.

România reafirmă susținerea deplină pentru dreptul fiecărui stat suveran de a lua propriile decizii de politică externă și securitate.

Voi continua să susțin cu putere consolidarea relației transatlantice, care este coloana vertebrală a Alianței și a comunității noastre de valori democratice și de securitate.

Cu prilejul Zilei NATO, reafirm cu încredere că țara noastră și cetățenii săi beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie, de cea mai extinsă și durabilă protecție concretă, zi de zi.

Realitatea de astăzi ne cere să acționăm unit și hotărât atât la nivel național, cât și în cadrul NATO, al Uniunii Europene și al tuturor structurilor multilaterale relevante, pentru a asigura securitatea și bunăstarea cetățenilor români.

La mulți ani, NATO!

La mulți ani, România!”, este mesajul lui Klaus Iohannis.

Nicolae Ciucă: Pregătim cea mai amplă transformare a conceptului de apărare a NATO

„Sărbătorim astăzi Ziua NATO în România. Marcată în fiecare an în prima duminică a lunii aprilie, apartenența noastră la Alianța Nord-Atlantică, organizație care împlinește pe 4 aprilie 73 de ani de existență, se află astăzi la cea de-a 18-a sa aniversare și are o importanță mai mare ca oricând pentru securitatea României.

Accederea de drept în NATO – la 29 martie 2004 prin depunerea instrumentelor de aderare la Washington și la 2 aprilie 2004 prin arborarea în premieră a drapelului național la sediul Alianței – a fost precedată de o apartenență de facto la familia euro-atlantică în anii premergători aderării, când România s-a alăturat partenerului său strategic indispensabil, Statele Unite al Americii, și Alianței Nord-Atlantice în lupta împotriva terorismului în Afganistan și Irak.

Politic și juridic, am devenit membri NATO acum 18 ani, însă Armata României a acționat ca forță militară aliată cu ani înainte, netezind drumul aderării noastre, fapt pentru care le suntem veșnic recunoscători soldaților noștri și sacrificiilor pe care aceștia le-au făcut pe câmpul de luptă.

Astăzi, când aliații noștri ne sunt alături, la rândul lor, garantând securitatea României, știm că “Apărarea începe de acasă”.

Suntem deciși, mai ales în contextul actual de război la granițele României și ale NATO, să transformăm postura de apărare aliată pe flancul estic și să dezvoltăm capabilitățile defensive ale Armatei României pentru a întări rolul nostru de furnizor de securitate. De aceea, la nivelul CSAT, așa cum a anunțat Președintele României, vom majora bugetul apărării cu 25%, de la 2% din PIB la 2,5% din PIB.

Agresiunea militară ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei și răspunsul NATO la această invazie nejustificată au demonstrat rolul esențial al Alianței, care a acționat rapid și accelerat pentru a consolida securitatea flancului estic și a României.

România este un membru important al NATO, iar măsurile aliate adoptate recent în contextul invaziei ruse în Ucraina, ne poziționează sub umbrela celei mai puternice alianțe politico-militare din istorie. Suntem prima țară aliată pe teritoriul căreia NATO a activat în premieră istorică Forța sa de Reacție Rapidă. Mai mult de 3.000 de militari din țările NATO, dintre care aproximativ 2.000 sunt americani, sunt mobilizați pe teritoriul țării noastre, iar peste 20 de avioane aliate asigură misiuni de poliție aeriană pe cerul României împreună cu Forțele Aeriene Române. În egală măsură, NATO a hotărât, la summitul extraordinar din 24 martie, înființarea pe teritoriul României a unui Grup de Luptă condus de aliatul nostru Franța.

Toate acestea sunt măsuri imediate și pe termen scurt. Pe termen lung, pregătim cea mai amplă transformare a conceptului de apărare a NATO, precum si a Armatei Romane odata cu cea a aliantei. Pentru a garanta securitatea tuturor cetățenilor noștri vom depune toate eforturile pentru ca prezența militară aliată și americană să fie sporită si consolidata.

Salut, pe această cale, rezultatele impresionante ale celui mai recent sondaj NATO, publicat în cadrul raportului anual de activitate al Secretarului General, care plasează România între primele națiuni aliate ai căror cetățeni manifestă cel mai ridicat nivel de încredere în apartenența la NATO, în alianța transatlantică dintre America de Nord și Europa și în faptul aliații NATO sunt aici să ne protejeze.

La mulţi ani România în NATO! La mulţi ani NATO!”, a transmis Nicolae Ciucă.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW