Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Grindeanu invită firmele de construcții din Turcia pe piața din România 

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 31 martie 2022

Prezent joi, 31 martie, într-o vizită oficială în Turcia, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu a invitat firmele din această țară să participe la licitațiile organizate în România.

Cu un portofoliu destul de bogat, obținut într-o țară cu un indice de percepție a corupție la nivelul celor africane, firmele de construcții din Turcia au început în ultimii ani să atace puternic piața din România, obținând chiar victorii la licitații, practicând prețuri suspect de mici.

„Aşteptăm ca aceste firme să participe în continuare la licitaţii, respectând bineînţeles rigorile legislaţiei româneşti şi europene. Am discutat şi despre modul în care putem să atragem cât mai multe rute de transport în Portul Constanţa, dar şi despre modernizarea infrastructurii portuare. Omologul meu, Adil Karaismailoglu a dat asigurări că Turcia se aliniază la actualele politici europene privind transportul verde şi va susţine investiţiile în infrastructura de transport din România”, a afirmat Sorin Grindeanu.

Linia de metrou spre Aeroportul Otopeni, o afacere 100% turcească

Un prim proiect major care ar putea fi edificat de firme din Turcia este Magistrala 6 de metrou. Pe primul tronson, între stația 1 mai și Băneasa, lucrărilor vor fi realizate de Alsim Alarko, contractul fiind încheiat pe data de 8 martie, costul fiind de 1,26 miliarde lei fără TVA.

Cel de-al doilea tronson, între Băneasa și Aeroportul Henri Coandă, considerat neviabil din punct de vedere economic de către experții Băncii Europene de Investiții, se află în etapa de licitație, unde trei asocieri, toate conduse de firme din Turcia, au depus oferte. Întregul contract este estimat la 2,38 miliarde de lei fără TVA, însă suma a fost calculată în anul 2019, când prețurile la principalele materiale de construcții erau la un nivel mult sub cel actual.

Turcii au intrat puternic și la licitațiile pentru autostrăzii

Firmele de construcții din Turcia vizează și marile contracte pentru construcția de drumuri în România. Alsim Alarko. Compania de drumuri (CNAIR) a încheiat contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii 2 Cornetu – Boița (31,33 km) a autostrăzii Sibiu – Pitești cu asocierea Mapa Insaat – Cengiz Insaat. Valoarea înțelegerii este de 4,25 miliarde lei fără TVA, una extrem de redusă pentru că nu cuprinde creșterile semnificative ale prețurilor la materialele de construcții.

Alsim Alarko lucrează la două loturi din secțiunea de sud a Autostrăzii A0 Centura București. Această firmă a întâmpina probleme cu aprovizionarea, dar și cu forța de lucru, cea ce a cauzat întârzieri, însă în ultimele luni pare să le fi depășit. Pe șantier au fost aduși muncitori din Turcia și au fost făcute stocuri de balast pentru lucrările la terasament.

Pe Autostrada Transilvania, Nurol Insaat lucrează la un lot în lungime de 13,55 km, între Nușfalău și Suplacu de Barcău. Lucrările au început în anul 2021 și vor fi încheiat, cel mai probabil, în prima jumătate a anului viitor.

Sursa foto: Inquam Photos / Bogdan Dănescu 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW