Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Moscova amenință din nou UE cu întreruperea livrărilor de gaze naturale

By Vîrban Robert , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 29 martie 2022

Federația Rusă va întrerupe livrările de gaze naturale către Uniunea Europeană, dacă statele membre vor refuza să efectueze plata în ruble, a amenințat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat pentru PBS, potrivit News.ro.

Întrebat dacă Rusia şi-ar întrerupe exporturile de gaze către Europa dacă state membre UE ar refuza să plătească în ruble, Peskov a spus: „Nu ştiu ce se va întâmpla când vor respinge această posibilitate. De îndată ce vom avea o decizie finală, vom vedea ce se poate face. Cu siguranţă, nu vom face muncă de caritate din asta şi nu vom trimite gaze gratuit în Europa de Vest.”

„Nu va exista plată, nu va exista nici gaz”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Întrebat cât de îngrijorată este Moscova de faptul că unii dintre cei mai buni clienţi ai săi în domeniul gazelor, şi anume Germania, „întorc spatele Rusiei”, Peskov a spus: ”Nu am vrea să vedem asta în realitatea noastră”.

O amenințare greu de pus în practică

Confruntată cu o gravă criză economică ca urmare a sancțiunile impuse de statele occidentale și aliate acestora, Federația Rusă încearcă să contracareze această povară pentru a-și finanța în continuare războiul declanșat împotriva Ucrainei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a decis pe 23 martie plata în ruble pentru livrările de gaze către „ţările neprietenoase”, printre care se regăsesc și statele membre ale Uniunii Europene, unele dintre acestea dependente în mare măsură de gazul rusesc.

Totuși, este greu de crezut că Moscova își va duce la îndeplinire aceste amenințări, chiar dacă aceste state vor refuza să efectueze plata în ruble, în condițiile în care bugetul său, și așa extrem de firav, este constituit preponderent din sume provenite ca urmare a vânzării de resurse naturale, în principal gaz.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW