Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Partidul susținut de Liviu Dragnea a cooptat un deputat intrat în Parlament pe listele AUR / Contre între George Simion și Codrin Ștefănescu

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 28 martie 2022

Alianța pentru Patrie (APP), partidul fondat la inițiativa lui Codrin Ștefănescu și susținut de Liviu Dragnea, a anunțat luni, 28 martie, că l-a cooptat pe deputatul Francisc Tobă, care a intrat în Parlament pe listele AUR. Printre altele, acesta va avea rolul de a conduce discuțiile cu parlamentarii care ar urma să se alăture APP.

Deputatul Francisc Tobă a anunțat luni, în plenul Parlamentului, că se va alătura partidului fondat la inițiativa lui Codrin Ștefănescu.

Ulterior, APP a transmis, printr-un comunicat de presă, că Tobă va ocupa funcția de vicepreședinte al partidului și va coordona departamentul de apărare, ordine publică și siguranță națională al partidului.

Totodată, domnul deputat va conduce, în cadrul APP, comisia pentru discuții și negocieri cu parlamentarii care urmează să ni se alăture în vederea constituirii de grupuri parlamentare proprii ale Alianței pentru Patrie”, se mai arată în comunicatul transmis de APP.

Președintele AUR, George Simion, a transmis, ulterior, un mesaj prin care a menționat că „un militar neagreat de mine la conducerea AUR a dezertat”.

Succes la “patriotul” Dragnea. Lume pleacă, lume vine…”, a adăugat George Simion, în cadrul unei postări pe Facebook.

Codrin Ștefănescu a comentat la postarea liderului AUR, acuzându-l de „lipsă de bun simț și maturitate politică”.

Până acum am fost cumințel și nu ți-am răspuns. Acum sunt nevoit să o fac: nici într-o mie de ani, in cel mai bun moment al vieții tale, nu vei reuși sa ajungi nici umbra umbrei lui Liviu Dragnea”, a fost reacția lui Codrin Ștefănescu.

Un alt parlamentar AUR, Nicolae Roman, a anunțat, luni, că își dă demisia din partid, fără să specifice dacă va intra într-o altă formațiune politică.

Daţi-mi voie să folosesc acest microfon pentru a-mi cere scuze tuturor prietenilor mei, pe care se pare că i-am indus în eroare asupra a două persoane, una dintre ele mai în vârstă. Un proverb zice: Lupul îşi schimbă părul, dar năravul, ba”. Alta, care se apropie de jumătatea vieţii, dar sunt convins că nici până la sfârşitul ei şi nici cu încă o viaţă nu va putea face demonstraţia celor şapte ani de acasă. Având în vedere cele spune, acum şi aici, vă anunţ că din acest moment, având în vedere prevederile Regulamentului Camerei Deputaţilor, (..) din acest moment îmi voi desfăşura activitatea ca deputat neafiliat în Circumscripţia 10 Buzău”, a spus Nicolae Roman, în deschiderea ședinței Camerei Deputaților de luni, citat de News.ro.

Francisc Tobă, intrat pe listele AUR în Parlament

Imediat după ce a intrat pe listele AUR în Parlament, partidul a cerut ca mandatul de deputat al lui Francisc Tobă să fie invalidat, pe fondul unui scandal legat de implicare colonelului în reprimarea sângeroasă a manifestațiilor din timpul Revoluției din 1989.

Numai că, într-un final, Tobă și-a depus jurământul și a activat în ultimii 2 ani ca parlamentar neafiliat.

Potrivit Ziarul de Iași, Francisc Tobă a fost trimis în judecată în 1999 pentru reprimarea sângeroasă a manifestanților de la Sibiu în timpul Revoluției din 1989, precum și de uciderea sau rănirea unor ofițeri ai Ministerului de Interne și ai Securității.

Acesta ar fi fost implicat în externarea cu forța și transportarea unor persoane rănite în timpul Revoluției, din Sibiu, de la Spitalul Județean la o unitatea militară, unde aceștia ar fi fost maltratați. Dosarul său a fost întors în anul 2010 la Parchetul Militar pentru vicii de procedură, fiind ulterior clasat.

Colonelul Francisc Tobă a absolvit Academia Militară Tehnică din București și a fost președinte al Frontului Salvării Naționale Sibiu și deputat FDSN în perioada 1992-1996.

Ce este Alianța pentru Patrie

La scurt timp după ce a fost eliberat din Penitenciarul Rahova, Liviu Dragnea a anunțat înființarea unui nou partid, la inițiativa lui Codrin Ștefănescu.

„Prin octombrie Codrin (n.r. – Codrin Ștefănescu) mi-a zis că simte nevoia să sprijine apariția unui nou partid care să nu fie măcinat de compromisuri interne, de tot felul de interese împletite care până la urmă distrug un partid sau îl lasă la 20% acolo unde trebuie să fie. Și i-am spus că îl voi sprijini cu toată experiența mea. Partidul s-a înființat, se numește Alianța pentru Patrie. Nu este un partid xenofob, anti-european, dar noi ca să putem spera că această țară să ajungă unde trebuie acest partid trebuie să facă un program de guvernare, care să se bazeze în primul rând pe folosirea resursei naturale, umane, de inteligență”, a declarat Liviu Dragnea, pe 19 septembrie 2021, la Realitatea Plus.

După ce a efectuat 2 ani și 2 luni de închisoare din pedeapsa de 3 ani și 6 luni la care a fost condamnat în dosarul angajărilor fictive de la Protecția copilului Teleorman, Liviu Dragnea a fost eliberat condiționat din închisoare pe 15 iulie, printr-o decizie a Tribunalului Giurgiu.

Odată cu condamnarea la 3 ani și 6 luni de închisoare, Liviu Dragnea a primit și o pedeapsă complementară de 3 ani prin care îi este interzis să ocupe o funcție publică. Potrivit Codului Penal, aceasta se aplică după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiționate, ceea ce înseamnă că Dragnea ar putea fi ales într-o funcție publică după data de 27 noiembrie 2025.

Sursă foto: România Liberă

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW