Guvernul a schimbat legislația din domeniul achizițiilor publice / Grindeanu: Am înlăturat din motivele pentru blocarea proiectelor
Sorin Grindeanu a anunțat că Guvernul a schimbat, în ședința de vineri, 18 martie, legislația în domeniul achizițiilor publice. Ministrul Transporturilor susține că modificarea era necesară, întrucât 80% din timpul alocat unui proiect era consumat de birocrație.
„Până acum, 80% din timpul alocat unui proiect era consumat de birocrație. Iar dacă, spre exemplu, reziliai un contract, era nevoie de aproximativ 2 ani pentru a relua proiectul. Prin aceste măsuri adoptate astăzi, consider că au fost înlăturate o bună parte din principalele motive pentru întârzierea și blocarea proiectelor”, a declarat Sorin Grindeanu, la finalul ședinței de Guvern de vineri.
Astfel, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență și o Hotărâre de Guvern pentru aprobarea pachetului de modernizare a legislației din domeniul achizițiilor publice.
Modificările sunt structurate pe trei capitole: faza de licitație, faza de implementare și faza de avizare.
În ceea ce privește faza de licitație, Grindeanu susține că una dintre măsurile adoptate este eliminarea posibilității prin care contractele erau blocate din cauza creșterii prețurilor.
„Introducem obligația ajustării prețurilor pentru contractele cu o durată mai mare de 6 luni, în funcție de evoluția prețurilor în piață, în baza unei formule bine determinate. Eliminăm tot acel tăvălug al contestațiilor nejustificate – autoritatea va reține în mod obligatoriu cauțiunile firmelor care pierd contestațiile”, a menționat ministrul.
Pentru faza de implementare, ministrul a precizat că a fost eliminat „șantajul anumitor companii” care, după ce semnează contractele, nu respectă termenele.
Guvernul a eliminat și întârzierile pe termen lung și indisciplina în faza de execuție prin:
- „Emiterea unor certificate intermediare, un fel de certificat de bună purtare privind stadiul de execuție al fiecărui proiect la 90 de zile”
„Dacă lucrurile nu avansează, constructorii vor fi notificați de 3 ori înainte de reziliere, după se intră în procedura de licitație fără publicare. Antreprenorul notificat negativ cu certificatele de care aminteam mai devreme, acelea intermediare, nu va mai putea câștiga licitații dacă participă în perioada în care are deja un contract pe care întârzie”, a explicat Sorin Grindeanu.
- „Beneficiarii, că e CNAIR, că e CFR, vor putea să plătească prin aceste modificări în mod direct subcontractorii și furnizorii și tot ceea ce înseamnă prestatori, fiind declarați de la bun început în caietul de sarcini”
- „Eliminăm mare parte din claim-uri, din acele notificări depuse chiar la începutul contractelor”
- „Introducem o ordine separată pentru faza de proiectare și pentru faza de execuție”
- „Antreprenorul nu va mai putea pretinde cheltuieli suplimentare, pe motiv că și-a mobilizat în mod inutil resursele”
În ceea ce privește faza de avizare, ministrul susține că au fost eliminați „marte parte din timpii pierduți, provocați de birocrația excesivă în domeniul exproprierii terenurilor deținute de autoritățile publice locale”.
- „Terenurile administrate de stat se vor transfera în administrarea expropriatorului, odată cu HG prin care e aprobată declanșarea procedurii de expropriere”
- „Se constituie un drept de administrare temporară în favoarea beneficiarului proiectului, pentru realizarea lucrărilor pe terenurile aflate în albia minoră, fără a mai fi necesară încheierea altor formalități”
- „Se instituie competență exclusivă a Ministerului Transporturilor pentru aprobarea reglementărilor tehnice privind construcțiile inginerești pentru infrastructura de transport de interes național”
- „Se instituie un termen de 15 zile calendaristice pentru eliberarea certificatelor de urbanism și 10 zile pentru emiterea avizelor solicitate prin certificatele de urbanism”
„Dacă documentația nu e completă, aceste entități pot face observații o singură dată. Ulterior măsurilor pe care beneficiarul le ia conform cerințelor din document, autoritățile nu mai pot emite alte solicitări. Dacă autoritățile nu emit avizele în termenul amintit, se consideră documentația depusă de beneficiar conformă și completă, iar autoritățile în cauză sunt obligate să emită autorizațiile în termen de 5 zile. Dacă nici el nu e respectat, se va considera că documentele respective au fost emise tacit”, a menționat Sorin Grindeanu.
Sursă foto: Inquam Photos / Cornel Putan
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: mainnews.ro/guvernul-a-schimbat-legislatia-din-domeniul-achizitiilor-publice-grindeanu-am-inlaturat-din-motivele-pentru-blocarea-proiectelor/ […]