Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Klaus Iohannis și Kamala Harris: Angajamentul SUA față de articolul 5 este absolut ferm. Vom apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 11 martie 2022

Președintele Klaus Iohannis și vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, au susținut, de la ora 16:00, declarații de presă comune. Cei doi au dat asigurări privind angajamentul deplin al SUA pentru articolul 5 al Tratatului de la Washington, privind apărarea colectivă.

Kamala Harris a declarat, între altele, că „angajamentul SUA față de articolul 5 este absolut ferm”.

„Noi luăm foarte în serios acest lucru și suntem gata să acționăm și înțelegem că un atac împotriva unei țări NATO este un atac împotriva tuturor țărilor din NATO. Vom apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO”, a punctat ea.

La rândul său, șeful statului român a arătat că „NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv a României”.

Main News a transmis, în format live text, cele mai importante declarații:

Președintele Klaus Iohannis:

Bună ziua, mă bucur că am primit-o pe vicepreședinta SUA, dna Kamala Harris. Welcome to Romania! Îi mulțumesc pentru prezența sa în România în aceste momente de cumpănă pentru securitatea euro-atlantică. Vizita dvs reflectă profunzimea și solidititatea parteneriatului startegic și angajamentul ferm al SUA pentru securitatea României și aliații de pe flancul estic. I-am transmis dnei vicepreședinte aprecierea României pentru eforturile SUA, eforturile domniei sale, eforturile președintelui Biden și întreaga administrație de la Washington. Dialogul continuu și coordonarea strânsă cu România și toți partenerii au avut o contribuție esențială la răspunsul comunității internaționale la acțiunile Rusiei.

Am coagulat împreună un răspuns ferm și prompt pe multiple paliere și în ce privește sancțiunile împotriva Federației Ruse. Dna vicepreședinte a reconfirmat angajamentul deplin al SUA pentru articolul 5 privind apărarea colectivă. Acest articol cuprinde esența și spiritul NATO și garantează că orice încercare de a afecta securitatea NATO va primi răspunsul ferm, prompt, decisiv al întregii alianțe. O spun cu foarte mare responsabiltiate: NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv a României. E un scenariu pe care dorim să-l evităm, dar noi, ca aliați, o spun alături de cel mai important partener, nu vom ceda niciun milimetru în ce privește respectarea angajamentelor care ne leagă.

Am mulțumit pentru aceste garanții de nezdruncinat, așa cum nu am mai beneficiat până acum în istoria noastră, fiecare cetățean al României poate fi liniștit pentru siguranța sa și a familiei sale. Am mulțumit pentru consolidarea prezenței militare în România. Am discutat despre creșterea prezenței militare americane în România pe termen lung, ca măsură suplimentară de a asigura securitatea țării, dar și a întregii regiuni. La rândul său, România a transmis că securitatea începe la noi acasă. Creștem cheltuielile la 2,5% din PIB pentru Apărare, fapt apreciat de partea americană.

Este necesară operaționalizarea cât mai rapidă a grupului de luptă al NATO pe teritoriul României.

Avem nevoie de o prezență unitară și coerentă cât mai curând posibil. Am discutat astăzi și despre coordonarea noastră pentru răspunsul comun la aceste provocări, în plan umanitar. România și SUA au acordat ajutor pe multiple paliere Ucrainei și poporului său, care rezistă cu eroism, curaj și hotărâre. După cum știți, am decis operaționalizarea la Suceava a hub-ului umanitar pentru Ucraina, care cu sprijinul UE, are rolul de a colecta și transporta donațiile umanitare. Am invitat și SUA să sprijine activitatea acestui centru.

Am discutat și despre sprijinul atât de necesar pe care trebuie să-l dăm Republicii Moldova. Situația țării vecine este unică, din punct de vedere al numărului de refugiați raportat la numărul populației.

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris:

Vă mulțumesc pentru primirea călduroasă și pentru prietenia dvs constantă și parteneriatul pe care îl avem, vreau să recunosc că m-am întâlnit cu dl Ciucă săptămâna trecută. Vreau să mulțumesc poporului român din partea SUA. România a fost extraordinară prin curajul pe care l-a arătat în acest moment, în întreaga lume. Am văzut cum ați primit refugiații și știm greutățile întâmpinate geografic. Ați dovedit atât de mult curaj! Am discutat cu președintele Iohannis, astfel încât să reîntărim parteneriatul nostru. Am spus, de multe ori, inclusiv astăzi după-amiază, angajamentul SUA față de articolul 5 este absolut ferm. Noi luăm foarte în serios acest lucru și suntem gata să acționăm și înțelegem că un atac împotriva unei țări NATO este un atac împotriva tuturor țărilor din NATO. Vom apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO.

Mulțumesc poporului român! Puterea alianței noastre este acum mai mare decât oricând și puterea alianței include angajamentul nostru să respectăm, să apărăm și să protejăm suveranitatea și integritatea teritorială a țărilor independente, în acest caz Ucraina. Suntem clari: Tot ce trebuie să facem ca răspuns la războiul lui Putin înseamnă inclusiv să fim aliați în cadrul NATO și să demonstrăm angajamentul SUA. Am trimis recent batalionul Striker de 1.000 de militari în România și asta ridică la 2.000 numărul de militari care sunt gata să apere flancul estic al NATO.

Am vorbit despre importanța de a conduce un guvern bazat pe resurse puternice și vă mulțumesc în ce privește ajutorul nostru reciproc pentru poporul Ucrainei. În SUA, la Washington, am întreprins o acțiune comună de 13,6 miliarde de dolari ajutor pentru Ucraina. Am fost foarte emoționată, dle președinte, de informațiile pe care ni le-ați dat despre refugiați și referitor la problemele pe care le întâmpină. Suntem alături de România. SUA și România vor face tot ce este necesar ca să punem resurse în asistența umanitară, în măsura în care oferim această asistență umanitară în plus față de 53 de milioane de dolari. În plus, se va aproba un pachet de 4 miliarde de dolari în fonduri pentru asistență umantiară.

Vreau să spun că România este un centru al asistenței umanitare si acesta este un alt motiv pentru care suntem aici. Să mulțumim poporului român pentru că ați primit zeci de mii de refugiați și ați făcut lucrul acesta cu atâta înțelegere. Voi încheia spunând că este o relație puternică între SUA și România, care durează de mult timp și este scoasă în evidență în acest moment și va continua în anii care urmează. Vă mulțumesc!

ÎNTREBĂRI

Care sunt posibilitățile ca acest conflict să se extindă în România?

Kamala Harris: Trebuie să repet tot timpul că SUA sunt angajate în prietenia și dedicarea pentru România și acest angajament cu trupe pentru România. Cel mai recent, forțele batalionului Stryker. Așa cum știe poporul român și după cum știm cu toții, este o situație dinamică și tot timpul evaluăm situația. În ceea ce s-ar putea întâmpla în ce privește comportamentul lui Vladimir Putin, nu pot să speculez, însă noi suntem foarte fermi și este clar ca membri NATO un atac împotriva unei țări este un atac împotriva tuturor.

Klaus Iohannis: Nu avem date că România ar fi țintită printr-o agresiune. Pe de altă parte, este foarte clar că acest război declanșat împotriva Ucrainei a produs cu certitudine un rezultat vizibil, ferm, clar și acesta este unitatea NATO și hotărârea aliaților NATO de a sta împreună și a se apăra împreună.

Rusia a atacat o maternitate, dar și convoaie umanitare. Mulți civili au fost uciși, inclusiv copii. Considerați că Rusia a comis crime de război?

Kamala Harris: Așa cum am spus înainte, o și repet, este foarte clar pentru SUA că orice act intenționat de a ataca civili este oribil și este o crimă.

Klaus Iohannis: Imaginile sunt într-adevăr șocante. Am discutat această chestiune și ieri, am discutat cu ocazia summit-ului de la Versailles aceste chestiuni. Este clar pentru toată lumea că astfel de situații trebuie documentate, în așa fel ca, la momentul potrivit, instanțele și autoritățile competente să poată urmări aceste fapte și să se stabilească corect la nivel internațional dacă au fost crime de război, cine se face vinovat și ce sancțiuni trebuie să suporte. Este însă inimaginabil pentru noi toți să vedem astfel de imagini, acum, în secolul 21, într-un război în Europa. Este cutremurător.

Țara și vecinii dvs sunt supuși unor costuri extraordinare în legătură cu refugiații. Este o situație specială în Marea Neagră. Aveți nevoie de mai mult ajutor militar și vreau să vă întreb, dl președinte a vorbit despre importanța de a apăra principiile de independență, cât timp credeți că va dura inflația, care este în creștere, și prețurile la benzină?

Kamala Harris: În ce privește discuțiile avute de dl Iohannis cu mine, am vorbit despre toate problemele inclusiv despre Marea Neagră. Trebuie să înțelegem că suntem tot timpul în comunicare cu președintele Iohannis. Legat de vulnerabilitatea situației în zonă, noi ne dăm seama de locul geografic al României și ne uităm și la ceilalți aliați din flancul estic, sunt toți vulnerabili și, de aceea, în ultimele săptămâni am întărit sprijinul nostru pe nevoile care există. Când ne uităm la acțiunile lui Putin, este dureros să te uiți la aceste lucruri, să le vezi, oameni nevinovați suferă, nu vor decât să trăiască în tara lor și să-și ducă existența. Vor să stea la ei acasă, să vorbească limba pe care o vorbesc, să meargă la biserica unde se duc de obicei, să-și crească copiii așa cum au făcut generațiile dinainte. Acum trebuie să fugă din țara lor cu un rucsac în spate.

Suntem într-o situație cu totul deosebită. Noi nu suntem în Ucraina, dar vedem, suntem martori la ororile care se întâmplă acolo.

Klaus Iohannis: Rusia a început atacul împotriva Ucrainei din sud. Cu Marea Neagră noi am avertizat de-a lungul anilor, România are 600 km de graniță cu Ucraina, cea mai lungă graniță cu Ucraina. Suntem îngrijorați în ce privește flancul estic și, de aceea, lucrăm pentru a consolida flancul de est. Am vorbit cu vicepreședinta Harris despre aceste probleme. Am ridicat probleme ale flancului estic care trebuie sa fie puternic, pentru că dacă o parte este puternică, iar alta mai slabă, bineînțeles că nu este echilibrat. Pe flancul de est, aliații, am discutat în mod special despre SUA și România, aliații trebuie să materializeze o forță care este destul de puternică și care să funcționeze ca o zădărnicire a oricăror acte de descurajare. Evident, SUA joacă un rol foarte important și am discutat despre creșterea prezenței SUA pe flancul de est și consolidarea contribuției noastre pe flancul de est. Am vorbit și despre articolul 5 al NATO și despre parteneriatul durabil între forțele noastre militare, pentru că forțele americane sunt în România de mulți ani și lucrează foarte bine cu forțele românești și, bineînțeles, contribuie la întărirea flancului de est.

Avem aceeasi modalitate de abordare, specifică parteneriatului nostru. Ne bucurăm de parteneriatul strategic pentru că încercăm să rezolvăm problemele și le rezolvăm împreună.

VEZI AICI CE A SPUS KAMALA HARRIS DESPRE ARTICOLUL 5 AL NATO, LEGAT DE APĂRAREA COMUNĂ.

VEZI AICI CE TEME AU ABORDAT CEI DOI ȘEFI DE STAT ÎN CADRUL DISCUȚIILOR DE VINERI.

GALERIE FOTO DIN TIMPUL VIZITEI VICEPREȘEDINTELUI SUA ÎN ROMÂNIA.

Foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW