Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Consiliul Europei a cerut Rusiei să înceteze războiul și să își retragă trupele din Ucraina / Ce a spus de aderarea la UE

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 11 martie 2022

Șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, reuniți la Versailles în cadrul unei întâlniri informale, au cerut Federației Ruse să înceteze acțiunea militară din Ucraina și să își retragă toate forțele și echipamentele militare de pe teritoriul țării vecine. În ceea ce privește aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, Consiliul a menționat că așteaptă avizul Comisiei Europene.

Consiliul Europei s-a reunit joi, 10 martie, într-o ședință informală la Versailles. Din partea României a participat președintele Klaus Iohannis.

Acum două săptămâni, Rusia a readus războiul în Europa. Agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei încalcă grav dreptul internațional și principiile Cartei ONU și subminează securitatea și stabilitatea la nivel european și mondial. Provoacă nespus de multă suferință populației ucrainene”, se arată în declarația adoptată de liderii europeni.

Liderii de stat și de guvern ai țărilor membre UE au transmis ferm că Rusia și Belarusul poartă întreaga responsabilitate pentru războiul din Ucraina, iar cei care se fac responsabili vor fi trași la răspundere pentru crimele lor.

În acest sens, salutăm decizia procurorului Curții Penale Internaționale de a deschide o investigație. Solicităm ca siguranța și securitatea instalațiilor nucleare din Ucraina să fie garantate imediat, cu asistența Agenției Internaționale pentru Energie Atomică”, potrivit sursei citate.

Consiliul Europei arată că statele membre ale UE vor continua să ofere sprijin politic, material, financiar și umanitar Ucrainei.

Ne angajăm să oferim sprijin pentru reconstrucția unei Ucraine democratice după încetarea agresiunii ruse. Suntem hotărâți să ne intensificăm și mai mult presiunea asupra Rusiei și Belarusului. Am adoptat sancțiuni semnificative și suntem în continuare pregătiți să adoptăm rapid noi sancțiuni”, se arată în declarația adoptată de Consiliul Europei.

Mai mult, Consiliul cere Rusiei să asigure accesul umanitar sigur și neîngrădit la victimele războiului din Ucraina și să permită trecerea în condiții de siguranță a civililor care doresc să plece.

În ceea ce privește cererea Ucrainei, de adera de urgență la Uniunea Europeană, liderii de stat și de guvern din UE arată că trebuie așteptat avizul Comisiei Europene.

În așteptarea acestui aviz și fără întârziere, vom continua să ne consolidăm legăturile și să ne aprofundăm parteneriatul pentru a sprijini Ucraina să își urmeze calea europeană. Ucraina face parte din familia noastră europeană”, arată sursa citată.

Consiliul Europei a invitat Comisia Europeană să își prezinte avizele în ceea ce privește și cererile de aderare depuse de Republica Moldova și de Georgia.

Sursa foto: fr.news-front.info/

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW