Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


SUA a respins propunerea Poloniei, de a trimite avioane MIG-29 în Ucraina

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 9 martie 2022

UPDATE Deși Volodymyr Zelenskiy îndeamnă Occidentul să ia cât mai rapid o decizie în ceea ce privește avioanele MIG-29, promise Ucrainei de către Polonia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că demersul Poloniei este „un scenariu potențial periculos”.

Știrea inițială

Oficialii Statelor Unite ale Americii au respins propunerea Poloniei pentru a transfera Ucrainei cele 27 de avioane MIG-29 pe care le are în dotare, relatează Reuters.

Nu ne este clar dacă există vreo rațiune în spatele propunerii. Vom continua să ne consultăm cu Polonia și cu alți aliați din NATO pe acest subiect(…)dar nu credem că propunerea Poloniei este fezabilă”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Un alt oficial SUA din domeniul Afacerilor Externe, Victoria Nuland, a menționat că Polonia nu s-ar fi consultat cu aliații americani înainte de a înainta propunerea.

Polonia a decis să transfere Ucrainei „imediat și gratuit” toate cele 27 de avioane MIG-29 pe care le are în dotare, potrivit unui comunicat transmis marți, 8 martie, de Ministerul Afacerilor Externe de la Varșovia.

Conform sursei citate, avioanele urmau să fie puse la dispoziția SUA și trimise la Baza militară americană de la Ramstein.

În același timp, autoritățile de la Varșovia au cerut SUA punerea la dispoziție a unor avioane uzate cu capacități operaționale corespunzătoare, precizând faptul că este gata să stabilească termenii de achiziție a acestor aeronave.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a avertizat, în cursul acestei săptămâni, că țările care oferă Ucrainei baze aeriene ce ar urma să fie folosite pentru a ataca Federația Rusă vor fi considerate drept parte a conflictului.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW