Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


SONDAJ Majoritatea românilor consideră că Rusia e de vină pentru războiul din Ucraina / AUR, scădere de 3% în timpul invaziei ruse

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 9 martie 2022

Marea majoritate a românilor consideră că Federația Rusă este principalul vinovat pentru războiul din Ucraina și este de acord cu sancțiunile adoptate de Occident, relevă datele unui sondaj realizat de Inscop Research, publicat miercuri, 9 martie. AUR a scăzut cu aproximativ 3% în intenția de vot în luna martie, în timp ce PNL este singurul partid parlamentar care se află în creștere din acest punct de vedere.

75,2% dintre români susțin că Rusia poate fi trasă la răspundere pentru războiul din Ucraina, în timp ce 4,6% consideră că Ucraina este principalul vinovat pentru agresiunea vecinilor din Est, se arată în sondajul citat.

Alți 7,9% dintre români consideră că vinovate sunt țările occidentale, 10,6% nu pot aprecia, iar 1,7% nu răspund.

Votanții PNL (90%), USR (87%) si PSD (86%) cred acest lucru în proportii semnificativ mai mari decat votantii AUR (67%)”, potrivit unei postări pe Facebook a lui Remus Ioan Stefuleac, reprezentant al Strategic Thinking Group, ce a inițiat sondajul.

Totodată, 79,2% dintre români sunt de acord cu sancțiunile adoptate de Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii împotriva SUA. 14,1% sunt oarecum sau total împotriva sancțiunilor.

În ceea ce privește percepția direcției în care merge țara, numărul celor care consideră că România merge într-o direcție bună s-a dublat în ultima lună, ajungând la 35,9% (de la 19,9% în februarie). 55,3% consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită.

Agresiunea Rusiei ne-a adus aminte multora dintre noi cât de importantă este apartenența noastra la NATO&UE care ne protejează pacea, linișitea, viața și ce înseamna aceasta umbrela de securitate și dezvoltare pentru direcția corectă a țării”, a precizat Stefuleac.

Cum stau partidele politice

Partidul Social Democrat continuă să conducă în clasamentul intenției de vot, cu 32%, dar se află într-o ușoară scădere (de 0,7%) față de luna februarie.

Pe locul 2 se află Partidul Național Liberal (19,9%), care a crescut cu aproximativ 3,3% față de luna februarie.

AUR, în schimb, a pierdut aproximativ 3% în intenția de vot în ultima lună, ajungând la 18,9% (de la 22,4%).

USR rămâne la aproximativ 11% (10,8%), înregistrând o ușoară creștere față de luna februarie (cu 0,5%).

Creșterea usoara a PNL ar putea fi pusă pe seama activității recente intense a președintelui și a premierului care castiga puncte pe fondul vizibilității foarte mari în asociere cu repere de credibilitate precum NATO și UE. Scăderea usoara a AUR poate fi explicată prin dispariția formațiunii din prim-planul atenției publice, dublată de acuzații care au fost aduse de mass-media si adversarii politici privind atitudini pro-ruse ale unor membri sau persoane asociate acestui partid”, a explicat reprezentantul Strategic Thinking Group.

Sondajul a fost realizat de Inscop Research și Verified în cadrul unui proiect inițiat de Strategic Thinking Group. Datele au fost culese prin interviuri telefonice în perioada 2-7 martie 2022, pe un eșantion de 1.077 respondenți. Eroarea maximă admisă este de +/- 3%.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW