Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


România cere NATO să își regândească poziția de pe flancul Estic

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 4 martie 2022

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a cerut vineri, 4 martie, în cadrul reuniunii extraordinare a miniștrilor de externe din NATO, regândirea fundamentală a poziției Alianței Nord-Atlantice pe Flancul Estic, în contextul prezenței militare ale Rusiei în Ucraina și Belarus.

Bogdan Aurescu a participat la reuniunea extraordinară a miniștrilor de externe din statele membre NATO de la Bruxelles. La discuții au participat și miniștrii de externe ai Suediei și Finlandei, dar și șeful diplomației europene, Josep Borrell.

Șeful diplomației române a subliniat implicațiile grave de securitate, fără precedent, care decurg în mod direct din decizia Rusiei de încălcare a ordinii internaționale bazate pe reguli, atât pentru regiunea Mării Negre, cât și la  nivel european, euroatlantic și global”, potrivit unui comunicat de presă transmis de MAE.

Astfel, în acest context, ministrul a cerut Alianței Nord-Atlantice să regândească fundamental „conceptul, structura și elementele constitutive ale posturii NATO pe flancul Estic, având în vedere că circumstanțele actuale sunt substanțial diferite față de momentul în care a fost proiectată actuala abordare privind Flancul Estic”.

Aurescu a mai cerut din nou dislocarea unor forțe aliate suplimentare pe teritoriul României și a pledat pentru constituirea accelerată a Grupului de Luptă în România.

Ministrul Bogdan Aurescu a informat, în context, despre anunțul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, după desfășurarea ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 1 martie, cu privire la creșterea procentului din PIB alocat bugetului apărării de la 2%, cât este în prezent, la 2,5% – anunț apreciat la nivel aliat”, susține MAE.

În plus, Aurescu a menționat și importanța sprijinului acordat Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, parteneri ai NATO.

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW