Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Guvernul nu a aprobat încă gratuitatea la CFR pentru refugiații ucraineni / Directorul companiei dă asigurări că nu vor fi dați jos din tren

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 3 martie 2022

În ciuda anunțului făcut în urmă cu două zile de ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, refugiații ucraineni care vin în România nu beneficiază încă legal de gratuitate la călătoriile cu trenurile ce aparțin operatorului de stat CFR Călători. O Ordonanță de urgență elaborată în acest sens nu a fost încă aprobată, iar oamenii fugiți din calea tancurilor Armatei Ruse riscă să fie dați jos din tren dacă sunt prinși fără bilet. 

Până în acest moment peste 100.000 de cetățeni ucraineni s-au refugiat în România de la izbucnirea războiului în țara lor. Cei mai mulți dintre ei însă nu au de gând să rămână, ci vor să meargă în statele din vestul Europei, cu un nivel de trai mai ridicat.

Cum prețurile biletelor de avion nu sunt deloc mici în această perioadă, în care cererea este crescută iar oferta limitată, o variantă la îndemână este drumul cu trenul, mai lung dar mai ieftin. Pentru a veni în sprijinul acestora, alte state europene au decis acordarea unei gratuități pe calea ferată pentru refugiații ucraineni. Același lucru a anunțat marți, 1 martie, și ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu.

Numai că actul normativ privind gratuitatea nu a fost încă aprobat. Evident, pentru o asemenea măsură Guvernul trebuie să asigure și fonduri pentru a achita către CFR contravaloarea tichetelor de călătorie.

Ce se întâmplă cu refugiații

Deputatul USR Iulian Bulai a relatat joi, 3 martie, că a fost nevoit să cumpere pentru trei refugiate din Ucraina bilete de tren până la Viena pentru că, la casele de bilete ale CFR Călători, angajații nu avea cunoștință despre gratuitatea anunțată de ministrul transporturilor.

Gratuitate „pe vorbe”

Vor fi sau nu dați jos din tren refugiații fără bilet? Contactat de Mainnews.ro, directorul CFR Călători, Traian Preoteasa, spune că nu va fi cazul și că a dat în acest sens o dispoziție la nivelul companiei.

„Pe teritoriul României niciun refugiat nu va fi dat jos. (…) Am dat o dispoziție până apare mâine Ordonanța de urgență ca niciun refugiat să nu fie dat jos. Pe teritoriul României nu plătesc”, a susținut Traian Preoteasa.

Chestionat în legătură cu cazul relatat de Iulian Bulai, Traian Preoteasa a pus la îndoială veridicitatea relatării.

„Eu nu am o certitudine că domnul Bulai a relatat la casă exact situația celor trei refugiate. Dacă vine cu biletele, eu îi dau banii, dar nu am de unde să știu. Astea sunt șmecherii politice. Sunt lucruri care ne încurcă gratuitatea”, a afirmat Traian Preoteasa, într-o declarație pentru Mainnews.ro.

Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW