Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Cinci italieni, trimiși în judecată de DNA pentru că ar fi fraudat fonduri europene de 800.000 de euro

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 23 februarie 2022

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a trimis în judecată cinci cetățeni italieni și patru societăți comerciale deținute de aceștia, fiind acuzați că ar fi fraudat fonduri europene în valoare de aproape 800.000 de euro, a informat miercuri, 23 februarie, parchetul anticorupție. 

Este vorba de o acțiune în care procurorii români au colaborat cu anchetatorii italieni, fiind alcătuită o Echipă Comună de Anchetă cu Parchetul Enna din Sicilia, ce a instrumentat un alt dosar penal care îi vizează pe cei 5 cetățeni din Peninsulă.

Concret, DNA susține că cei cinci cetățeni italieni ar fi constituit un grup infracțional organizat în perioada septembrie 2016 – octombrie 2017, ce avea ca scop „obținerea în mod fraudulos a unor fonduri europene nerambursabile acordate de Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) pentru cultivarea și comercializarea tomatelor”.

Aceștia ar fi înființat patru firme care aveau date similare de contact și al căror sediu era trecut la aceeași adresă din București. Ulterior, ar fi arendat „doar formal” mai multe terenuri din județul Mehedinți, ar fi cerut împrumuturi de la bănci și ar fi întocmit documente false pentru a justifica cererile de plată depuse la APIA.

Documentele fiind similare ca și conținut (cu schimbarea doar a titularului sprijinului financiar)”, au adăugat procurorii DNA.

Anchetatorii susțin că, ulterior, sumele de bani acordate de APIA ca sprijin financiar ar fi fost însușite de cei 5 cetățeni italieni.

Ca urmare a demersurilor menționate mai sus, inculpații ar fi obținut de la A.P.I.A. subvenții în valoare de 3.902.207 lei (aprox. 800.000 euro) care, după achitarea unor împrumuturi bancare (328.426 lei), ar fi fost transferate în conturile inculpaților și ulterior cheltuite în scopuri personale, contrar intereselor societăților beneficiare”, arată DNA.

Acuzațiile procurorilor

Dosarul penal întocmit de procurorii DNA a fost trimis în judecată, fiind înregistrat la Tribunalul București.

Cei 5 italieni sunt acuzați de:

  • folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;
  • folosirea cu rea-credință, de bunuri sau a creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect;
  • constituirea unui grup infracțional organizat;
  • fals material în înscrisuri oficiale;
  • fals în înscrisuri sub semnătură privată;

Pe lângă aceștia, firmele trimise în judecată sunt: SC Renașterea Acasă SRL, SC Septel Farm SRL, SC Green Meadows SRL și SC Vai Verzi SRL.

Prin intermediul cooperării dintre procurorii români și italieni, au fost puse sub sechestru o serie de conturi deschise în România, dar și proprietăți deținute de italieni, situate în regiunile Enna, Capizi, Messina, Siracuza și Arrezo.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW