Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Florin Cîțu, despre reducerea accizei la carburanți: Dacă nu scade prețul la pompă, cineva va trebui să răspundă

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 22 februarie 2022

Florin Cîțu, președintele PNL și al Senatului, a declarat după ședința de marți, 22 februarie, a coaliției că liberalii sunt de acord, în principiu, cu reducerea cu 50% a accizei la carburanți, dar măsura trebuie asumată de cineva. La fel și consecințele, a punctat liderul Partidului Național Liberal.

Cîțu a menționat că scenariile prezentate de Ministerul Finanțelor sunt optimiste, dar măsura costă bugetul 3 miliarde de lei.

„Acum, să vedem analizele Ministerului Finanțelor, scenariile pe care le prezintă sunt optimiste. Eu sper că nu sunt prezentate doar așa, să mai împușcăm un iepure să spunem că facem această măsură, pentru că ea costă 3 miliarde de lei. Nu aș vrea doar să luăm banii din buzunarul nostru și să-i dăm în buzunarul companiilor. Dacă nu avem garanția că prețul scade, eu nu aș face măsura, dar o susținem”, a declarat Florin Cîțu marți, 22 februarie, după o ședință a coaliției.

Întrebat cât timp va fi în vigoare măsura, președintele Senatului a replicat că „pentru 3 luni de zile, acum nu știu, poate Finanțele spun mai puțin. Ministerul decide, Guvernul decide. Noi, ca princpiu suntem de acord”.

Însă, Cîțu a avertizat că dacă după adoptarea măsurii, prețul la pompă nu va scădea, așa cum preconizează social-democrații, „cineva trebuie să răspundă”.

„Dacă nu scade prețul la pompă, cineva va trebui să răspundă pentru asta, 3 miliarde să-i luăm de la buget și să le dăm companiilor și să nu răspundă nimeni… Să-și asume cineva măsura și consecințele, nu știu cine o va propune. Azi a propus-o ministrul Finanțelor (Adrian Câciu – n.red.)”, a mai declarat acesta.

Context

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a confirmat marți, 22 februarie, că a propus în ședința coaliției ca acciza la carburanți să fie redusă cu 50%. Măsura a fost validată de liderii partidelor care formează coaliția de guvernare.

Potrivit oficialului, prețul la pompă va scădea cu peste un leu.

„Am propus liderilor coaliției soluția scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsura care ar reduce prețul la pompă imediat cu peste 1 leu.

Propunerea a fost validată în ședința de azi, astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuții cu Comisia Europeană și marile companii distribuitoare de carburanți pentru ca prețurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toți consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii.

Am venit la guvernare să luăm măsuri care să protejeze populația și firmele românești de impactul crizei energetice. Acesta este doar una dintre deciziile care vor constitui pachetul major de soluții ce au ca scop reducerea facturilor energetice și calmarea puseului inflaționist manifestat la acest început de an”, a transmis ministrul Câciu, pe contul său de Facebook.

Anterior, sursele Main News au precizat că liderii partidelor din coaliția de guvernare au ajuns la un acord, în ședința de marți, 22 februarie, pentru înjumătățirea accizei la carburanți.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW