Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Bogdan Aurescu: Acțiunile agresive ale Federației Ruse proiectează consecințe la nivel global

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 20 februarie 2022

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut duminică, 20 februarie, mai multe întrevederi în marja Conferinței de Securitate de la München. El a avut o întâlnire cu omologul său canadian, Mélanie Joly, și a participat și la o dezbatere dedicată provocărilor multidimensionale de securitate la Marea Neagră.

În cadrul întâlnirii cu omologul canadian, Mélanie Joly, cei doi au schimbat opinii și evaluări privind situația îngrijorătoare de securitate din proximitatea Ucrainei și din regiunea Mării Negre.

„Cei doi șefi ai diplomațiilor au reconfirmat abordarea comună în ceea ce privește securitatea euroatlantică și principiile care trebuie să orienteze răspunsul la acțiunile agresive ale Federației Ruse. Miniștrii afacerilor externe român și canadian au discutat în detaliu despre ultimele evoluții ale situației de securitate și au examinat modalitățile de acțiune în continuare.

Astfel, cei doi miniștri au convenit că este necesară consolidarea în continuare a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, inclusiv în sudul său, la Marea Neagră. Astfel, ministrul Bogdan Aurescu și omologul canadian au agreat continuarea contactelor și cooperării în vederea adaptării răspunsului NATO și al statelor aliate la actualele evoluții de securitate, în vederea consolidării angajamentului colectiv pentru securitatea aliaților de pe Flancul Estic al NATO, inclusiv prin crearea unui grup de luptă în România”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

De asemenea, în cadrul dezbaterii menționată anterior, șeful diplomației române a evidențiat că acțiunile agresive ale Federației Rusă, inclusiv masarea de trupe fără precedent de la încheierea Războiului Rece, la granița cu Ucraina, au efecte negative asupra tuturor Partenerilor Estici și afectează stabilitatea regiunii, a Europei, a spațiului euroatlantic și proiectează consecințe la nivel global.

„În context, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la îngrijorările exprimate de România în mod constant, legate de militarizarea Mării Negre de către Moscova, în paralel cu utilizarea unor elementele complexe de război hibrid – atacuri cibernetice, afectarea securității energetice, propagandă și dezinformare, diverse alte acțiuni de destabilizare.

Astfel, în acest cadru, ministrul român de externe a subliniat necesitatea unei strategii pe termen lung pentru regiunea Mării Negre, care să se bazeze pe mai multe dimensiuni: consolidarea și adaptarea posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic; angajament intensificat în relația cu partenerii estici ai UE și NATO, care să includă și o dimensiune sporită a cooperării în materie de securitate, ca parte a unei abordări mai largi vizând întărirea comunității euroatlantice de valori și securitate, recunoașterea în termeni concreți a perspectivei de integrare europeană și euroatlantică a acestor parteneri, avansarea oportunităților de dezvoltare economică a regiunii, dezvoltarea infrastructurii strategice de transport pentru o interconectare crescută cu spațiul UE și NATO, promovarea și apărarea valorilor democratice, a statului de drept și combaterea corupției, urmărirea consecventă a soluționării conflictelor prelungite”, potrivit unui alt comunicat al ministerului.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW