Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Plafonarea prețurilor la RCA nu este suficientă, susține șeful Consiliului Concurenței

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 20 februarie 2022

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat duminică, 20 februarie, că plafonarea preţurilor – pregătită de Guvern – nu este suficientă pentru a rezolva criza de pe piaţa RCA. În opinia șefului CC, este nevoie de un pachet cu mai multe măsuri pentru a fi siguri că nu vor mai exista aceleaşi probleme, după cele şase luni în care prețul la RCA va fi plafonat.

„Trebuie să găsim un ansamblu de măsuri. Vom vedea dacă acest ansamblu de măsuri ar trebui să includă sau nu plafonarea, dar trebuie să fim siguri că după şase luni vom fi într-o situaţie mai bună. Când vom primi de la Guvern proiectul de act normativ îl vom analiza şi aviza cu celeritate, dar vrem să ne asigurăm că avem un plan care rezolvă problemele din piaţă. Nu cred că o singură măsură, plafonarea sau alta, este suficientă (…)

Toate variantele sunt pe masă, dar trebuie să găsim o formulă prin care să ne asigurăm că peste şase luni lucrurile se vor îmbunătăţi şi nu cred că avem o singură soluţie, ci trebuie să adoptăm mai multe soluţii, să avem un plan format din mai multe măsuri ca să însănătoşim piaţa de RCA”, a declarat pentru Agerpres Bogdan Chirițoiu.

Context

Ministerul Finanțelor a pus în transparență decizională proiectul de act normativ pentru plafonarea prețurilor la polițele RCA, pentru o perioadă de șase luni de zile, prețul de referință fiind stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Actul normativ stabilește tarifele de primă maxime aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și de tramvaie.

Potrivit proiectului, tarifele de primă maxime se aplică în cazul contractelor anuale încheiate după intrarea în vigoare a hotărârii și, având în vedere faptul că asigurările RCA sunt obligatorii, comisioanele de distribuție se limitează la maximum 5% din prima brută încasată.

„Tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. În funcție de istoricul de daună al asiguratului, societățile de asigurare RCA aplică clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale.

Depășirea nivelului maxim al tarifului de primă prevăzut în anexă de către societățile de asigurare RCA constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei”, mai prevede hotărârea, între altele.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW