Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Boris Johnson: Rusia plănuiește cel mai mare război din Europa de după 1945

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 20 februarie 2022

Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a declarat, în cadrul unui interviu, că Rusia plănuiește cel mai mare război din Europa din 1945 încoace, relatează duminică, 20 februarie, BBC. Dovezile arată că Rusia plănuiește „cel mai mare război în Europa din 1945 încoace”, a declarat premierul britanic.

„Toate semnele arată că planul a început deja, într-un anumit sens”, a punctat el. Serviciile de informații sugerează că Rusia intenționează să lanseze o invazie prin care să fie înconjurată capitala ucraineană Kiev.

„Oamenii trebuie să înțeleagă costul uriaș privind viețile omenești pe care l-ar putea implica (un război – n.red.)”, a punctat prim-ministrul britanic.

Cele mai recente estimări ale guvernului american sugerează că între 169.000 și 190.000 de soldați ruși sunt acum desfășurați de-a lungul graniței Ucrainei, atât în Rusia, cât și în Belarusul vecin – dar această cifră include și rebelii din estul Ucrainei.

De asemenea, Johnson a indicat că Marea Britanie va introduce sancțiuni împotriva Rusiei chiar mai extinse decât cele sugerate anterior. El a dezvăluit că Marea Britanie și SUA vor opri companiile rusești „să facă comerț în lire și dolari” – o măsură despre care a spus că va avea un impact „foarte, foarte puternic”.

Printre sancțiunile anterioare sugerate de miniștri se numără extinderea gamei de persoane și întreprinderi rusești pe care Marea Britanie le-ar putea viza. Oficialii occidentali au avertizat în ultimele săptămâni că Rusia s-ar putea pregăti să invadeze în orice moment, dar Moscova a negat aceste afirmații, spunând că trupele efectuează exerciții militare în regiune.

Întrebat dacă o invazie rusă este considerată în continuare iminentă, premierul Johnson a declarat: „Mi-e teamă că asta este ceea ce indică dovezile. Adevărul este că toate semnele arată că planul a început deja, într-un anumit sens”.

Premierul britanic a mai declarat că președintele american Joe Biden le-a spus liderilor occidentali că serviciile de informații au sugerat că forțele rusești nu plănuiesc să intre în Ucraina doar dinspre est, prin Donbas, ci și să coboare din Belarus și din zona din jurul Kievului.

„Mi-e teamă să spun că planul pe care îl vedem este pentru ceva care ar putea fi cu adevărat cel mai mare război din Europa din 1945 încoace, doar în ceea ce privește amploarea”, a declarat el.

Oamenii trebuie să ia în considerare nu numai potențialele pierderi de vieți ale ucrainenilor, ci și ale „tinerilor ruși”, a adăugat el.

Johnson a vorbit după ce s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a spus liderilor mondiali, într-un discurs, că orice invazie a Ucrainei de către Rusia ar avea „ecou în întreaga lume”.

Foto: Facebook/ Boris Johnson

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW