Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Taxe mai mici și salarii mai mari – măsura „miraculoasă” propusă de PSD

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 14 februarie 2022

PSD și PNL se întrec în promisiuni, care mai de care mai fantasmagorice. După ce Florin Cîțu a propus reducerea CAS și a TVA, Marcel Ciolacu s-a declarat de acord, însă vrea și majorarea veniturilor în raport cu rata inflației. 

„Este posibil să avem o majorare la toate veniturile, ţinând cont de impactul inflaţiei. Când spun toate veniturile, înseamnă şi bugetari, şi privaţi şi pensionari şi toată lumea”, a declarat luni, 14 februarie, Marcel Ciolacu, citat de News.ro.

Întrebat dacă este posibil să vedem o reducere a CAS şi a TVA, anul acesta, preşedintele PSD a spus: „Este posibil, este una dintre măsuri prin care te lupţi să menţii… aţi văzut şi reducerea TVA-ului la gigacalorie”.

Calculele pe care PSD și PNL ar trebui să le facă

Pe hârtie, inițiativa reducerea taxelor arată excelent. Pe termen scurt inflația ar putea fi stăvilită, iar unele salarii ar putea crește. Cealaltă fațetă nu arată însă tot atât de roz. Un calcul grosier ne arată că reducerea reducerea CAS de la 25 la 20% ar costa bugetul asigurărilor sociale 17 miliarde lei anual, în vreme ce reducerea TVA, chiar și cu un punct procentual – de la 19% la 18% -, ar avea un impact de aproape 5 miliarde lei.

Un total de 22 miliarde lei, în condițiile în care Guvernul estimează pentru 2022 venituri la buget de 216 miliarde lei. Cu alte cuvine, vorbim despre un cost de peste 10% din veniturile la buget, iar strategia fiscal-bugetară prin care România și-a stabilit ca țintă reducerea deficitului sub pragul de 3% ar sări în aer.

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW