Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cătălin Predoiu, despre legile Justiției: Nici n-au ajuns în Parlament / Ultimele detalii legate de proiectul pentru desființarea SIIJ

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 14 februarie 2022

Cătălin Predoiu a anunțat duminică seară, 13 februarie, că Ministerul Justiției va lansa în dezbatere publică, în maximum o lună jumătate, proiectele legilor justiției. Ministrul a vorbit despre proiectul pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), menționând că dosarele magistraților vor fi preluate de procurori selectați de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). 

Eu am fost optimist când am spus că la 1 februarie 2021 viitoarea coaliţie va începe să dezbată legile Justiţiei. Nici n-au ajuns în Parlament, deşi eu le-am lăsat pe masă, făcute. Nu sunt legile nici acum în Parlament. O să le dăm noi drumul într-o lună maxim, o lună jumătate”, a declarat Cătălin Predoiu, duminică seară, la B1TV.

În ceea ce privește proiectul pentru desființarea SIIJ, ministrul Justiției a precizat că va fi înființată o nouă structură.

Am folosit ierarhia Ministerului Public, adică Parchetul General are o anumită competență prin Secția de urmărire penală și criminalistică, structură preexistentă, și parchetele de pe lângă curțile de apel activitatea în teritoriu, la nivelul judecătoriilor, tribunalelor, parchetele de pe lângă judecătorii, tribunal militar, parchet de pe lângă tribunal militar, prin procurori anume desemnați”, a menționat ministrul.

Astfel, procurorii care vor prelua dosarele în care sunt anchetați alți magistrați vor fi selectați în plenul CSM.

Plenul CSM (…) îi supune pe listă procurorului general și el decide, acceptă sau refuză motivat. E un alt sistem decât l-am gândit noi în proiectul inițial. Este un sistem care a rezultat din amendamentele primite de la CSM, iar CSM face aceste verificări pe bază documentară, deci cere documente, cere relații de la parchetele respective, studiază cumva problema, adică nu pur și simplu arbitrar pune degetul pe câte unul sau pe câte altul din procurori”, a adăugat Predoiu.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat vineri, 11 februarie, aviz pozitiv pe proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Au fost 11 voturi pentru.

MAI MULTE DETALII PE TEMA PROIECTULUI PENTRU DESFIINȚAREA SIIJ, AICI: ANALIZĂ | Vom avea sau nu SIIJ 2.0? Magistrat: Partea negativă este că dosarele nu se întorc și la parchetele specializate

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW