Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Surse: ALDE iese de la guvernare și încheie alianță electorală cu ProRomânia pentru susținerea lui Mircea Diaconu

By Tudor Alexandru , in Politic Stirile zilei , at 26 august 2019 Etichete: , ,

ALDE a convocat Delegația Permanentă Națională pentru a vota ieșirea de la guvernare, susținerea lui Mircea Diaconu la prezidențiale și încheierea unei alianțe electorale cu cei de la ProRomânia. Pro România se va întruni și ea pentru a-l susține pe Mircea Diaconu și a vota alianța cu ALDE, cu condiția ca aceștia să iasă de la guvernare. Viorica Dăncilă are azi ultima șansă să-l convingă pe Călin Popescu Tăriceanu să nu rupă Coaliția de guvernare.

Liderii ALDE susțin că vor vota pentru ieșirea de la guvernare în ședința Delegației Permanente, care se va reuni la Parlament începând de la ora 16. Cu toate acestea, ei spun că decizia finală va fi luată după întâlnirea de dimineață de la Palatul Victoria, care începe de la ora 10.00, între Călin Popescu Tăriceanu și Viorica Dăncilă.

ALDE: PSD nu a respectat nimic și nu a ținut cont de părerile nostre

“Doar această întâlnire mai poate schimba ceva, dacă cei de la PSD vin cu o ofertă de nerefuzat. Până acum nu au respectat nimic și nu au ținut cont de părerile noastre”, motivează cei de la ALDE decizia ruperii Coaliției de guvernare.

ALDE a negociat cu ProRomânia încheierea unei alianțe electorale pentru susținerea lui Mircea Diaconu la alegerile prezidențiale. Călin Popescu Tăriceanu a fost de acord să renunțe la intenția sa de a candida, fiind convins de Victor Ponta că este nevoie de un candidat comun, care să nu facă parte din nici un partid politic.

Actorul Mircea Diaconu și-a anunțat duminică intenția de a candida la alegerile prezidențiale.

Acordul între Pro România și ALDE ar cuprinde și formarea unor grupuri parlamentare comune, dar și renunțarea la funcția de președinte al Senatului din partea lui Călin Popescu Tăriceanu.

Oamenii lui Victor Ponta se reunesc și ei la Parlament, în cadrul Delegației Naționale a ProRomânia, unde vor trebui să voteze pentru alianța cu ALDE și susținerea lui Mircea Diaconu.

Liderii ProRomânia susțin că toată înțelegerea cu ALDE va pica dacă aceștia nu pleacă de lângă PSD și nu rup Coaliția de guvernare.

Guvernul ar mai rezista 45 de zile

Ruperea Coaliției de guvernare ar avea implicații puternice, deoarece PSD ar trebui să găsească rapid aliați în Parlament pentru a se menține la putere. Plecarea ALDE din Guvern îi obligă pe social-democrați să strângă 233 de voturi în Parlament pentru a se menține la Palatul Victoria. Termenul în care trebuie să facă acest lucru este de 45 de zile, perioadă în care Viorica Dăncilă poate pune miniștri interimari. Guvernul ar putea să cadă și dacă se introduce o moțiune de cenzură, iar ea este votată în Parlament.

Liderii PSD mizează pe faptul că celelalte partide parlamentare nu se înțeleg în formarea unei majorități. Ei speră că cele 206 voturi din Parlament le vor fi de ajuns pentru a putea menține un guvern minoritar, care să primească totuși votul de învestire.

Surse din PSD susțin că guvernul va continua să funcționeze și după plecarea ALDE.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More on to that Topic: mainnews.ro/surse-alde-iese-de-la-guvernare-si-incheie-alianta-electorala-cu-proromania-pentru-sustinerea-lui-mircea-diaconu/ […]

  • … [Trackback]

    […] There you can find 55155 additional Information to that Topic: mainnews.ro/surse-alde-iese-de-la-guvernare-si-incheie-alianta-electorala-cu-proromania-pentru-sustinerea-lui-mircea-diaconu/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More to that Topic: mainnews.ro/surse-alde-iese-de-la-guvernare-si-incheie-alianta-electorala-cu-proromania-pentru-sustinerea-lui-mircea-diaconu/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW