Thursday, March 28, 2024
Jurnalism corect


80 de declarații și o expertiză medicală, anulate de instanță în dosarul interlopului Dasaev

By Redactia , in Justitie , at 24 iulie 2019 Etichete: , , , , ,

Curtea de Apel Galați a anulat mare parte din probele în urma cărora a fost fost trimis în judecată interlopul Gabriel Daniel Husein, zis Dasaev. El a fost plasat în arest la domiciliu după ce, în septembrie anul trecut, a înjunghiat, într-un club din Brăila, doi baschetbaliști americani care veniseră să joace la echipa Cuza Sport.

Potrivit minutei instanței de judecată, actele au fost anulate pe motiv că la audieri nu au fost chemați avocații interlopului și că transcrierile convorbirilor telefonice în cauză nu au fost certificate de procuror. ”Înlătură din materialul probator administrat în cursul urmăririi penale: 1)Probele administrate împotriva inculpatului Husein Daniel Gabriel după data de 27.09.2018 despre efectuarea cărora nu au fost încunoştinţaţi avocatul (avocaţii), ales (aleşi) ai inculpatului şi în privinţa cărora lipseşte dovada că avocaţii au fost încunoştinţaţi în termen util despre data, ora şi locul efectuării actului procesual şi nu s-au prezentat”, se arată în decizia Curții de Apel Galați.

Astfel, au mai fost anulate din același motiv 10 declarații ale tot atâtor suspecți inculpați și 72 declarații ale martorilor care au asistat la încăierare.

Drepturile infractorilor

În cadrul aceluiași proces a fost anulată și ordonanţa procurorului privind examinarea fizică a persoanelor, procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice, dar și concluziile Raportului de constatare medico-legală A/11337/2018 al Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. Motivul invocat de judecători a fost acela că anchetatorii nu l-au întrebat pe interlop dacă este sau nu de acord cu examinarea medicală.

Am întrebat Curtea de Apel Galați care au fost cei doi judecători care au luat aceste decizii și am cerut incheierea de ședință în care s-a stabilit anularea acestor zeci de probe. Răspunsul instanței a fost acela că nu ne poate comunica o copie a încheierii deoarece judecata s-a făcut în cadrul Camerei preliminare, etapă a procesului care nu este publică.

Procedură specială

De cealaltă parte, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila susține că aceste probe pot fi readministrate în cursul certetării judecătorești. Despre anularea declarațiilor de martor, parchetul susține că acestea au fost luate fără prezența avocaților deoarece mulți dintre cei audiați au dorit să fie audiați cu identitate protejată.

”Probele care sunt în dosar susțin în continuare acuzațiile. Au fost martori care au solicitat să fie audiați în procedură specială, sub acoperire, și în momentul în care se declanșează procedura de audiere a martorilor trebuie să ai o anumită precauție, pentru că nu poți să audiezi martorul în prezența avocatului. Acesta spune imediat că nu mai vrea să dea declarații pentru că îi e teamă și atunci nu mai poți audia în prezența avocatului decât dacă martorii își dau acordul”, a declarat pentru mainnews.ro, Laura Dobrea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila.

Despre interceptările de la dosar ea susține că sunt în continuare valabile. ”Interceptările nu au fost anulate, au fost anulate două procese verbale care redau acele convorbiri. Ele pot fi refăcute și depuse în instanță ca probe. Intercepările au fost autorizate de judecători. Nu e o chestiune care nu poate fi soluționată în continuare”, a completat Dobre.

Măcelul de la Brăila

Baschetbaliştii americani Darrel Bowie şi Joseph McClain, de la ACS Cuza Sport Brăila, au fost înjunghiaţi în noaptea de 15 spre 16 septembrie 2018, pe o teresă din municipiul Brăila. Sportivii au fost transportaţi la Spitalul Judeţean Brăila, fiind operaţi de urgenţă.

A doua zi, Darrel Bowie, care a fost mai grav rănit, a fost transportat cu un elicopter SMURD la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Ulterior, reprezentanţii clubului sportiv din Brăila au anunţat că starea ambilor sportivi avea o evoluţie favorabilă.

În 17 septembrie 2018, principalul suspect a fost reţinut, fiind vorba despre Daniel Gabriel Husein, zis Dasaev. Dasaev este recidivist, el fiind condamnat pentru proxenetism şi viol de o instanţă din Spania, infracţiunile fiind comise pe teritoriul acestei ţări. Bărbatul a primit 20 de ani de detenţie, însă a fost eliberat după 7 ani, în 2014.

Ulterior, Husein a fost arestat preventiv pentru tentativă de omor calificat, port şi folosire fără drept de obiecte periculoase şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Potrivit avocatului său, el a recunoscut agresiunea, dar nu şi înjunghierea celor doi sportivi.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW