Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


79 de troleibuze Solaris Trollino, livrate pentru București. O nouă linie de autobuz va fi transformată în linie de troleibuz

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 11 aprilie 2024

Vești bune pentru locuitorii Capitalei. Livrarea noilor troleibuze Solaris Trollino avansează extrem de rapid. Până la această oră, 77 de troleibuze au fost aduse în București, iar alte două astfel de vehicule urmează să mai ajungă în cursul zilei, potrivit informațiilor obținute de Mainnews.ro. 66 de troleibuze au fost deja recepționate. De asemenea, primarul general, Nicușor Dan, a anunțat joi comasarea linii de autobuz 133 cu linia de troleibuz 97.

Primăria Capitalei are în derulare un contract pentru achiziția a 100 de troleibuze cu producătorul polonez Solaris. 66 de troleibuze au fost deja livrate și puse în circulație, cu câteva luni înainte de termen, iar alte 13 urmează să fie recepționate în perioada imediat următoare. Producătorul s-a angajat ca până la vară să livreze absolut toate cele 100 de vehicule comandate de municipalitate. În lungime de 12 metri, noile troleibuze au autonomie de minim 20 km, ceea ce permite extinderea unor linii și la evitarea blocajelor în trafic.

De asemenea, acestea au podea coborâtă pe toată suprafaţa disponibilă pentru pasagerii în picioare și rampă cu acționare mecanică sau electrică pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă, cu sistem de protecţie împotriva plecării troleibuzului cu rampa deschisă. Acestea sunt prevăzute cu buton de semnalizare a intenţiei de acţionare a rampei, situat atât la exterior, cât şi la interior, precum şi semnalizare la bord pentru conducătorul de vehicul.

Vehiculele sunt echipate cu instalaţii de aer condiţionat pentru salonul de pasageri şi cabina de conducere, au facilităţi pentru accesul nelimitat al pasagerilor cu mobilitate redusă (rampă, „kneeling”).

De asemenea, sunt dotate computer de gestiune management vehicul cu funcții GPS și comunicare online, sistem de informare audio-video, sistem de numărare a călătorilor, iar în salon sunt prize USB tip A (5V, min 2A) pentru încărcarea dispozitivelor mobile ale călătorilor.

Garanția completă de funcționare FULL WARRANTY va fi de minimum 300.000 km de la data recepției sau minimum 5 ani pentru troleibuz în ansamblu și pentru toate componentele acestuia, inclusiv întreținerea planificată, consumabilele și manopera efectuată în această perioadă.

Linia 133 devine linie de troleibuz

Începând de sâmbătă, linia 133 de autobuz va fi comasată cu linia 97 de troleibuz, a anunțat primarul Nicușor Dan. Noul traseu, cu indicativul 97, va fi organizat între terminalele „Străulești” și „Bd. Tineretului”, fiind operat cu 23 de troleibuze cu autonomie și patru autobuze.

Linie va funcționa pe traseul: „Străulești”, Bd. Bucureștii Noi, Calea Griviței, Bd. Dacia, Str. Traian, Bd. Nerva Traian, Calea Văcărești, „Bd. Tineretului”, cu întoarcere pe Calea Văcărești, Bd. Nerva Traian, Str. Traian, Bd. Dacia, Piața Romană, Bd. Dacia, Str. Mircea Vulcănescu, Str. Gării de Nord, Piața Gării de Nord, Calea Griviței, Bd. Bucureștii Noi, „Străulești”.

Vechiul contract, reziliat din cauza unor ilegalități

Primăria Capitalei încearcă încă din anul 2018 să achiziționeze 100 de troleibuze. Administrația Firea a încheiat chiar un contract în acest sens cu firma Bozankaya din Turcia, care prezentase la licitație documentația unui autobuz electric.

După ce Mainnews.ro a relatat despre aceste ilegalități iar Curtea de Conturi le-a consemnat într-un raport de audit, Primăria Capitalei a reziliat înțelegerea.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW