Thursday, August 18, 2022
Jurnalism corect


75 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial / 10 țări au semnat o declarație comună pentru comemorarea victimelor

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 8 mai 2020 Etichete: , , , , ,

Vineri, 8 mai, se împlinesc 75 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Cu această ocazie, miniştrii afacerilor externe din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Statele Unite ale Americii au semnat o Declaraţie comună în care se aduce un tribut victimelor și soldaților care au pierit pe front. 

Declarația miniștrilor afacerilor externe din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Statele Unite ale Americii cu ocazia aniversării a 75 ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Cu prilejul aniversării a 75 ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în anul 2020, aducem un tribut victimelor și tuturor soldaților care au luptat pentru înfrângerea regimului nazist și pentru a pune capăt Holocaustului.

În timp ce luna mai 1945 a adus încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, nu a adus libertate în Europa. Centrul și Estul Europei au rămas sub dominația regimului comunist pentru încă aproape 50 de ani. Statele baltice au fost ocupate ilegal și anexate, iar pumnul de fier al Uniunii Sovietice a fost impus celorlalte state captive, prin intermediul forței militare covârșitoare, a represiunii și a controlului ideologic.

Timp de multe decenii, numeroși cetățeni europeni din Centrul și Estul continentului și-au sacrificat viața luptând pentru libertate, în timp ce milioane de oameni au fost privați de drepturi și libertăți fundamentale, au fost supuși torturii și strămutați forțat. Societățile din spatele Cortinei de Fier au căutat cu disperare o cale spre democrație și independență.

Evenimentele din 1956, fondarea și activitățile Cartei 77, Mișcarea Solidaritatea, Lanțul Baltic, Toamna Națiunilor din 1989 și căderea Zidului Berlinului au fost importante pietre de hotar care au contribuit decisiv la renașterea libertății și a democrației în Europa.

Astăzi, lucrăm împreună pentru a avea o Europă puternică și liberă, în care prevalează drepturile omului, democrația și statul de drept. Viitorul ar trebui să fie fondat pe fapte istorice și pe dreptate pentru victimele regimurilor totalitare. Suntem deschiși la dialog cu toți cei care sunt interesați să urmeze aceste principii. Rescrierea evenimentelor istorice care au dus la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial și la divizarea Europei după încheierea conflagrației mondiale reprezintă o încercare lamentabilă de a falsifica istoria.

Ne dorim să le reamintim tuturor membrilor comunității internaționale faptul că durabilitatea, pe termen lung, a securității internaționale, stabilitatea și pacea necesită un angajament continuu și autentic pentru respectarea dreptului internațional, inclusiv a suveranității și integrității teritoriale a tuturor statelor.

Învățând lecțiile dureroase ale celui de-al Doilea Război Mondial, lansăm un apel către comunitatea internațională de a ni se alătura pentru a respinge ferm conceptul sferelor de influență și insistăm pentru egalitatea tuturor statelor suverane”.

Comisia Europeană: Cinci ani mai târziu, Robert Schuman propunea Planul său, un prim pas către integrarea europeană.

„Poate că suntem repetitivi. Poate că părem plicticoși. Dar merită să ne amintim de unde am pornit și ce am câștigat împreună. Astăzi, comemorăm 75 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Cinci ani mai târziu, Robert Schuman propunea Planul său, un prim pas către integrarea europeană. Fondatorii Uniunii Europene au înlocuit forța armelor cu puterea legii și câmpurile de luptă cu masa negocierilor. La mulți ani, Europa!”, este mesajul transmis de Comisia Europeană.

Mesajul NATO

sursa foto: UE/ GreatNews

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW