Saturday, May 25, 2024
Jurnalism corect


Șefa Consiliului Magistraturii, la un pas de revocare / Șapte membri CSM cer debarcarea Liei Savonea din fruntea instituției

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 16 octombrie 2019 Etichete: , , , , ,

Șapte judecători și procurori, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, cer revocarea Liei Savonea căreia îi reproșează „modul defectuos” în care și-a exercitat atribuțiile de președinte al CSM.

Membrii CSM care au cerut revocarea Liei Savonea sunt: judecătorul Mihai Andrei Balan, procurorul Cristian Mihai
Ban, judecătoarea Andrea Annamaria Chiș, procurorul Florin Deac, judecătorul Mihai Bogdan Mateescu, procurorul Nicolae Andrei Solomon și procurorul Tatiana Toader.

Judecătorii si procurorii cer revocarea din funcție a președintelui CSM căreia îi reproșează, printre altele, felul în care a colaborat cu alte instituții, modul de organizare a ședințelor CSM și conflictele avute cu ministrul Justiției și președintele Klaus Iohannis.

Principalele critici care i se aduc Liei Savonea: 

  • „Modul defectuos în care domnia sa și-a exercitat atribuțiile prevăzute de lege pentru înalta demnitate de Preşedinte al Consiliului Superior al  Magistraturii, îndepărtând Consiliul de la rolul său constituțional, făcând imposibilă colaborarea în cadrul organului colegial, cu consecinţe extrem de grave pe planul funcţionării şi credibilităţii acestuia atât pe plan intern, faţă de magistraţii români şi  de întreaga societate, cât şi pe plan extern, în raporturile cu organismele internaţionale.”
  • „Președintele Consiliului a generat și a întreținut o stare conflictuală cu actualul ministru al justiției, dna. Ana Birchall, legat de neparticiparea acestuia la unele ședințe ale Plenului Consiliului în condițiile în care a refuzat, într-o manieră arogantă şi neconstructivă (…), să stabilească un mod de lucru previzibil pentru activitățile Consiliului care să permită unui număr cât mai mare de membri aleși sau de drept să participe la ședințe, aspect care i-a fost reproșat și de colegii  judecători și procurori, membri aleși în Consiliu”.
  •  „A implicat Consiliul Superior al Magistraturii într-o polemică instituțională cu Președintele României pe tema refuzului acestuia de a numi în funcția de ministru al justiției un judecător în funcție (a se vedea în acest sens comunicatul de presă din data de 30 august 2019), deși Consiliul nu are nicio atribuție în această materie și nu ar trebui să se implice sub nicio formă într-o  procedură ce are un caracter eminamente politic”.
  • „A avut întâlniri particulare cu conducători din sistemul judiciar – de exemplu cu adjunctul şefului SIIJ, dna. procuror Adina Florea în data de 1 aprilie 2019, actuali conducători ai Inspecţiei Judiciare, conducători de instanţe, fără să aducă la cunoştinţa membrilor Consiliului existenţa acestor întâlniri, obiectul discuţiilor și concluziile la care s-a ajuns, ducând funcția de reprezentare într-o zonă netransparentă, propice speculațiilor”.
  • „Prin comunicări asumate direct şi fără niciun fel de consultare/înştiinţare a membrilor, Preşedintele Consiliului, doamna judecător Lia Savonea, minimalizează importanţa unor recomandări și constatări din rapoarte internaționale, discreditând organismele care le-au emis, acuzându-le nefondat de erori factuale”.

Pentru ca Lia Savonea să fie revocată propunerea trebuie să fie votată de majoritatea membrilor CSM. În cazul în care demersul celor șapte magistrați va eșua Savonea își va încheia mandatul de președinte la începutul anului viitor.

Documentul integral poate fi consultat AICI (2)

 

 

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  • Thanks, I’ve recently been looking for info about this topic for ages and yours is the best I’ve came upon so far. However, what in regards to the conclusion? Are you positive about the source?

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW