Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


633 de dosare de crimă rămase cu autor necunoscut/Judecător: constat că infractorii sunt mai violenți, s-au înrăit/Sindicalist: siguranța publică nu se poate asigura fără bani

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 1 august 2019 Etichete: , ,

633 de dosare de crimă cu autor necunoscut sunt în prezent în evidența Ministerului Public. Dacă în 2009, erau 392 de cauze, numărul crimelor cu autor neidentificat aproape s-a dublat în 2018. 

“Nimic nu justifică faptul că avem în libertate 633 de criminali. Mi se pare înfiorător. ar trebui cu toții să fim revoltați și să contribuim fiecare cum putem. Cu orice informație. În România, odată la 3 zile, se comite un omor”, spune judecătorul Cristi Dănileț, cel care a atras atenția asupra acestei situații. 

Cauzele numărului mare de dosare cu AN pleacă de la politică penală a statului care nu are în centrul atenției cetățeanul. 

“În ultimii ani, nu s-a ridicat la rangul de politică de stat protejarea cetățeanului, mai degrabă anticorupția și asta instituțională. E adevărat că și asta trebuie să fie o prioritate, dar pentru cetățeanul simplu mai periculos este infractorul lăsat în libertate”, spune judecătorul.

Pe de altă parte, Cristi Danileț spune că s-a ajuns la un număr așa de mare de dosare de crimă rămase cu autor necunoscut pentru că “forțele de poliție nu au capacitatea necesară, mulți profesioniști s-au pensionat iar școlile de poliție nu au capacitatea să aducă profesioniști. Mai este o cauza – populația nu colaborează. Cei care sunt martori sau au informații despre comiterea unor infracțiuni sunt rezervați, sunt distanți, chiar în cazul mult discutat, dacă oamenii ar fi reacționat poate situația ar fi fost altă”. 

“Cifrele astea relevă o realitate tristă în România pe care unii dintre noi am subliniat-o de ani de zile și nimeni nu ne-a băgat în seamă. Vorbesc aici de loviri, vătămări corporale, tâlhării, omoruri, tâlhării. Numărul infracțiunilor cu violență a crescut…ca magistrat constat că infractorii sunt mai violenți, s-au înrăit, plus cei care au fost lăsați pe stradă prin legea recursului compensatoriu”, a precizat Cristi Dănileț. 

Sindicaliștii din poliție acuză lipsa de personal dar și a dotărilor

Pe de altă parte, sindicaliștii din poliție recunosc că există o creștere a numărului de dosare cu autor necunoscut. Printre motive, ei enumeră lipsa de personal, dar și de dotări. Cele mai mari probleme sunt în mediul rural, unde nu sunt mașini, nu e internet, dar este și birocrație multă. Vlad Mihai, vicepreședinte SNPPC, spune că, în dosarele cu omoruri, trebuie personal specializat. 

“Există o creștere, văd că din 2010 este o creștere de la un an la altul. (…) Cred că printre cauze se numără și deficitul de personal din toate structurile ministerului. Nu fac excepție nici serviciile de omoruri. 

Poliția capitalei are 100% identificare la toate cauzele de omor. Problema este însă în orașele mici unde este deficit de personal. Singură soluție este să avem personal specializat și cât mai multe persoane în acest domeniu. Linia de muncă pe omoruri este o linie specială și este una foarte grea. 

Anul acesta Ministerul a considerat că nu se impune să se facă admitere la Școlile de agenți de poliție în luna septembrie, deși până acum s-a făcut mereu. Au dus această admitere abia în ianuarie. Siguranță nu se poate asigura fără bani. Nu sunt bani în buget și nu putem să desfășurăm acele activități cu personal insuficient”, a precizat Vlad Mihai.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW