Saturday, March 25, 2023
Jurnalism corect


300.000 de elevi din familii defavorizate vor primi 500 de lei pentru rechizite și haine

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 6 septembrie 2022 Etichete: , ,

Peste 300.000 de preșcolari și elevi din familii defavorizate vor primi ajutoare în valoare de 500 de lei pentru rechizite și haine, în anul școlar 2022 – 2023, a anunțat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), într-un comunicat de presă publicat marți, 6 septembrie.

În total, în acest an școlar, MIPE va acorda ajutoare pentru rechizite și îmbrăcăminte în valoare totală de peste 150 de milioane de lei.

Ajutorul de 500 de lei va fi virat pe cardurile pentru sprijin educațional, conform prevederilor OUG nr. 133/2020.

„Beneficiarilor eligibili care sunt deja în posesia cardurilor din anul școlar anterior li se vor vira ajutorul pentru haine și rechizite în cursul acestei luni, urmând ca, în cursul lunii octombrie, să fie distribuite și încărcate cardurile pentru noii beneficiari. Până în acest moment, au fost identificați elevi eligibili în 10.115 unități de învățământ din țară”, precizează instituția.

Ministrul de resort, Marcel Boloș, a menționat că numărul beneficiarilor este în creștere, comparativ cu anul trecut.

„Continuăm programul de sprijin adresat copiilor din categorii vulnerabile, prin care acordăm la începutul anului școlar un ajutor de 500 de lei pentru achiziționare de rechizite și haine, iar anul acesta numărul beneficiarilor este în creștere. După cum știm, în România rata abandonului școlar este cea mai mare din Uniunea Europeană, iar fondurile europene pot susține programe pentru a reduce acest fenomen care afectează mai ales copiii din mediile defavorizate. Împreună cu Ministerul Educației, facem toate eforturile ca elevii incluși în program să poată beneficia de acest ajutor încă din prima lună de școală”, a precizat oficialul.

Cine primește cei 500 de lei

Conform sursei citate, vor primii banii:

 • Copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei);
 • Elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei).

„Stimulentul educațional se acordă, la cererea unuia dintre părinții elevului, înregistrată până la data de 10 septembrie la unitatea de învățământ la care elevul este înscris. Este important de precizat că această cerere trebuie însoțită de adeverința de venit aferentă lunii iulie 2022.

Cei care au deja card trebuie, de asemenea, să depună cerere, însoțită de adeverința de venit. Documentul trebuie semnat de același părinte care a depus cerea la începutul programului.

Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional pot fi utilizate numai la unitățile cu care emitenții cardurilor au contracte de afiliere”, precizează ministerul.

Anul trecut, bugetul alocat acestei scheme a fost de 122 milioane de lei, pentru 245.000 elevi din familii defavorizate.

CITEȘTE ȘI Burse de 2.000 lei pentru elevii români din Ucraina

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW