Friday, August 19, 2022
Jurnalism corect


Ambasada Germaniei, explicații pentru declarația premierul landului Renania de Nord-Westfalia: Nu a intenționat să învinovățească lucrătorii din România pentru răspândirea coronavirusului

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 18 iunie 2020 Etichete: , ,

Premierul landului german Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, nu ar fi intenționat să-i învinovățească pe muncitorii români pentru focarul de coronavirus din abatorul Tönnies, precizează Ambasada Germaniei la București.

„În declarația sa din această seară (18.06.2020), prim-ministrul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, a precizat că nu a intenționat să învinovățească lucrătorii din România si Bulgaria, infectați cu noul coronavirus, adăugând: Există numeroase riscuri de răspândire a virusurilor, printre care se numără și condițiile și modul de călătorie în Europa. Totuși, ne dorim granițe deschise și o piață europeană a muncii. Am atras atenția asupra faptului că acest virus nu ține cont de frontiere. Este exclus să învinovățim în vreun fel persoane de orice naționalitate pentru răspândirea virusului. Este important să clarific faptul că acest lucru este de la sine înțeles atât pentru mine, cât și pentru guvernul landului pe care îl conduc.

Trebuie să pornim de la premisa că la o asemenea răspândire a virusului printre angajații fabricii de carne din Gütersloh au contribuit condițiile de lucru și de cazare de acolo. Condițiile de lucru inumane nu sunt acceptabile nici în industria cărnii, nici în alte sectoare.

Împreună cu guvernul federal dorim să creăm reglementări mai bune pentru protecția lucrătorilor. Programul de protecție a muncii pentru industria cărnii, conceput de guvernul federal, trebuie să fie cât mai repede consfințit prin lege. Același lucru este valabil pentru reglementările privind contractele de antrepriză.

Guvernul landului se află de săptămâni bune în contact cu reprezentanții țărilor afectate, pentru a ajunge la o îmbunătățire substanțială a condițiilor de lucru, mai ales pentru lucrătorii din România și Bulgaria. Continuăm această colaborare strânsă”, se arată într-un comunicat remis de Ambasada Germaniei la București citat de HotNews.

Ministerul Afacerilor Externe s-a autosesizat după ce premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet (CDU), a declarat că sursa focarului de Covid-19 din abatorul german Tönnies provine de la românii și bulgarii care lucrează acolo. Cel puțin 657 de muncitori de mai multe naționalități care lucrează la acest abator au fost diagnosticați cu coronavirus.

Întrebat de jurnaliști dacă apariția acestui focar are vreo legătură cu faptul că Germania, una din cele mai afectate țări de pandemie, a început să relaxeze restricțiile, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet (CDU), a spus: „Nu spune nimic (despre relaxări), pentru că au venit români și bulgari, și de acolo vine virusul. (…) Nu are nicio legătură cu măsurile de relaxare, ci cu condițiile de cazare și de lucru ale acestor oameni. Acest exemplu reflectă „cât de rapid” se răspândește virusul „dacă nu sunt respectate distanțele, dacă locuințele nu sunt în ordine.”

După declarațiile controversate ale premierului landului german, MAE a solicitat Ambasada Germaniei la București să ceară lămuriri cu privire la declarațiile oficialului din Renania.

Vezi și  Focar de coronavirus la un abator din Germania. Sute de muncitori, printre care și români, depistați pozitiv. Premierul landului: Virusul vine de la români și bulgari / MAE s-a autosesizat

sursa foto: pexels.com

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW