Thursday, December 8, 2022
Jurnalism corect


45 de țări și instituții în ajutorul Republicii Moldova. A treia ediție a Platformei de Sprijin, organizată la Paris

By Matthew Garvey , in Republica Moldova Stirile zilei , at 21 noiembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Luni, 21 noiembrie, are loc cea de-a treia Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, co-prezidată de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, și de omologii din Franța și Germania. 45 de țări și instituții vor participa la reuniunea organizată luni la Paris.

La conferința de luni vor mai participa, printre alții, și președintele Franței, Emmanuel Macron, dar și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Reuniunea de la Paris are loc în contextul în care Republica Moldova se confruntă cu provocări majore de ordin energetic, economic, umanitar și la adresa rezilienței sale, pe fondul războiului brutal de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul de Externe.

MAE mai notează că reuniunea de luni se va concentra „în mod deosebit” asupra opțiunilor pe care statele participante le au la dispoziție pentru a ajuta Republica Moldova cu asistență de urgență în domeniul energiei și arată că ministrul Bogdan Aurescu va pleda pentru a obține țării vecine asistență financiară necesară pentru achiziții de gaz și electricitate.

Republica Moldova are nevoie acum de granturi, nu de împrumuturi, pentru a cumpăra energie din piață. Iar acesta este, probabil, cel mai important obiectiv la acest moment”, a declarat Bogdan Aurescu, înaintea Conferinței de luni.

Aurescu va sublinia că România a acordat sprijin direct, în valoare de 10 milioane de euro, Republicii Moldova pentru facilitarea livrărilor substanțiale de curent electric începând cu 14 octombrie și va reaminti de Acordul privind asistența financiară nerambursabilă acordată Chișinăului, în valoare de 100 de milioane de euro.

Nu în ultimul rând, va evidenția că Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova va rămâne în centrul eforturilor internaționale menite să acorde asistență Chișinăului pentru construirea unei democrații stabile, prospere și reziliente”, potrivit sursei citate.

Este cea de-a treia Conferință ministerială în decurs de 7 luni de la crearea Platformei de Sprijin. Prima, organizată în aprilie la Berlin, a generat angajamente financiare în valoare de 659,5 milioane de euro pentru R.Moldova, în timp ce cea de-a doua, organizată în iulie la București, a adus țării vecine 615 milioane de euro în total.

Sursă foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW